Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko budou jednat na hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská strana podle Moskvy souhlasila se schůzkou na ukrajinsko-běloruských hranicích. Uvedl to zdroj z okolí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, píše Ukrajinska Pravda. Ochotu obou stran avizoval také mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj řekl, že příliš v úspěch jednání nevěří, je ale potřeba to zkusit. „K zachování Ukrajiny je třeba pragmatismus,“ řekl.

„Řeknu otevřeně, že jako vždy příliš nevěřím v úspěch této schůzky, ale ať se to zkusí. Aby později ani jeden občan neměl ani jedinou pochybnost, že jsem se jako prezident snažil ukončit válku, když byla šance maličká, ale přeci jen šance,“ řekl Zelenskyj podle BBC a opět ujistil, že bude bránit stát a jeho hranice.

Ukrajinský prezident světu ukazuje, jak se chová lídr

Zahraniční

Stát podle něj bude platit 100 000 hřiven měsíčně (asi 74 000 korun) vojákům, kteří brání svou zem se zbraní v ruce – a že to říká proto, aby věděli, že vlast je jim vděčná. „Tak to bude do té doby, dokud válka neskončí,“ dodal.

Jednání se má uskutečnit bez jakýchkoliv předběžných podmínek. Rusové tedy už podle ČTK upustili od původního požadavku, aby Ukrajinci před jednáním složili zbraně.

Před bankomaty v Rusku jsou fronty. Lidé chtějí dolary, jsou ale už jen rubly

Válka na Ukrajině

Rusové původně navrhovali jednání v Minsku, to ale Ukrajinci odmítli a navrhovali jiná města, mezi nimi Bratislavu nebo Varšavu. Shoda je ale nakonec na bělorusko-ukrajinské hranici.

„Alexandr Lukašenko vzal na sebe odpovědnost za to, že během příjezdu, jednání a návratu ukrajinské delegace zůstanou na zemi všechna letadla, vrtulníky a rakety rozmístěné na běloruském území,“ uvedla jeho prezidentská kancelář.

Kdy by mělo jednání začít, zatím není jasné. Ruská delegace už ale podle tisku míří na dohodnuté místo.

Ukrajina Rusko žaluje u mezinárodního tribunálu v Haagu

Válka na Ukrajině

Zelenskyj krátce před oznámením o shodě na místě jednání telefonicky hovořil s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem. Lukašenko podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova po telefonátu se Zelenským požádal ruskou stranu, aby neodvolávala delegaci čekající na ukrajinské vyjednávače v běloruském Gomelu.

V ruské delegaci, kterou vede exministr kultury, Putinův poradce Vladimir Medinskij, jsou náměstci ministrů obrany a zahraničí, ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov a předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám