Hlavní obsah

Lidé zaplnili Václavské náměstí na podporu Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stojíme za Ukrajinou. Pod tímto heslem se v neděli odpoledne sešlo 80 000 lidí na pražském Václavském náměstí. O počtu účastníků informovala policie. Lidé zaplnili celé Václavské náměstí. Na akci vystoupili i premiér Petr Fiala (ODS) či ukrajinský velvyslanec Jevhenij Perebyjnis.

Záznam: Demonstrace na podporu UkrajinyVideo: Novinky

 
Článek

Perebyjnis poděkoval Česku za podporu a pomoc Ukrajině. Věří, že země v konfliktu zvítězí. Řekl, že Ukrajina přečkala další noc, která byla pro všechny tamní obyvatele a vojáky těžká. Tisíce lidí ji podle něj strávily v krytech, protože „kremelský tyran“ rozhodl, že má právo zahájit útok na demokratickou zemi.

Fiala řekl, že je potřeba Putina zastavit. Připomněl, že svět přijal proti Rusku tvrdé sankce. Putin podle něj ničemu jinému než síle, rozhodnosti a odhodlanosti nerozumí.

Ankety na Václavském náměstí 27.2.2022Video: Novinky

Mnozí účastníci měli na klopách modro-žluté stužky a nad hlavami ukrajinské vlajky a transparenty proti ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a válce. Nápisy na nich jsou v češtině, ukrajinštině i angličtině a lze na nich číst: „Stop Putin“, „Nět vojně“, „Sláva Ukrajině“ nebo „Jsme s tebou, Ukrajino“. V davu stojí i plačící lidé, někteří mají v rukách modré a žluté květiny a skupinky si navzájem kreslí na tváře ukrajinské vlajky. Akce připomíná pouliční party.

Sberbank v Česku nebude pro klienty fungovat

Ekonomika

Doprava v horní části Václavského náměstí je zastavená.

„Jsme ve válce. Právě v těchto chvílích umírají lidé na Ukrajině i za nás. 300 kilometrů od našich hranic probíhá útok nejen na svobodný stát, ale na celou Evropu, na celý demokratický svět. Na hodnoty demokracie, dialogu a spolupráce, kterým věříme,“ popsali organizátoři motivaci ke svolání shromáždění, které odsoudí ruskou agresi.

Lidé se rovněž dozví, jak mohou oni sami pomoci Ukrajině či jejím obyvatelům.

Demonstrace na podporu Ukrajiny se v sobotu konaly v mnoha evropských městech. V Praze se demonstrovalo i před ruskou ambasádou.

Reklama

Výběr článků

Načítám