Hlavní obsah

Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Zdůvodnil to „agresivním prohlášením členských zemí NATO“, uvedly agentury. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga jde o nebezpečnou rétoriku.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Západní země nejenže podnikají nepřátelské akce proti našemu státu v ekonomické sféře, nejvyšší představitelé Severoatlantické aliance navíc učinili agresivní prohlášení týkající se naší země,“ prohlásil Putin po skončení nedělní porady v Kremlu, které se zúčastnil ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Ruský prezident si v prohlášení, které odvysílala ruská televize, postěžoval na to, že Západ přijímá nelegitimní sankce proti Rusku.

Ukrajina a Rusko budou jednat na hranici

Evropa

Vzhledem k tomu Putin podle svých slov nařídil ministrovi obrany a náčelníkovi generálního štábu „uvedení jaderných odstrašujících sil do zvláštní bojové pohotovosti“.

Americká velvyslankyně při OSN  Linda Thomasová-Greenfieldová řekla, že je to nepřijatelná eskalace napětí stávající války. „Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalaci této války způsobem, který je zcela nepřijatelný, a my musíme dál co nejrazantněji mařit jeho kroky,“ citovala velvyslankyni agentura Reuters.

Invaze s nejasným cílem

Invaze na Ukrajinu pokračuje už čtvrtým dnem. Bojuje se i ve velkých městech a stále není jasné, čeho chtějí Rusové vlastně dosáhnout. Jako pravděpodobná se jeví snaha o svržení vlády v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten opakuje, že zůstane v Kyjevě a bude se bránit.

Sberbank v Česku nebude pro klienty fungovat

Ekonomika

Počty obětí ani na jedné z bojujících stran nejsou vzhledem k nepřehlednosti známy. Jdou do desítek, možná stovek. Přesné informace nejsou k dispozici ani pokud jde o pohyb a rozmístění ruských jednotek na ukrajinském území.

Reklama

Výběr článků

Načítám