Hlavní obsah

Situace kolem koronaviru se na podzim zhorší, varovala Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Situace kolem koronaviru je vážná a na podzim se ještě zhorší, varovala v pátek německá kancléřka Angela Merkelová ve svém tradičním letním projevu. Podle jejího názoru bude nutné udržet nízký počet nakažených, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Když jsem pronášela svůj novoroční projev, nedokázala jsem si představit, co nám rok 2020 přinese,“ začala Merkelová. Posledních několik měsíců bylo „hlubokou ranou“ a koronavirus od února dramaticky změnil život každého člověka v Německu. „Podzimní měsíce budou mnohem obtížnější, než byly ty letní,“ řekla kancléřka. „Je to vážné a bude to vážné,“ dodala.

Pro nadcházející období si vytkla tři cíle. Prioritou jsou děti a jejich vzdělání. „Chci udělat vše, co je v mých silách, abych zajistila, že naše děti nebudou poraženy pandemií. Školky, školy a vzdělávání našich dětí musí mít nejvyšší prioritu,“ řekla.

V Německu přitvrdí: Pokuty za nenošení roušky a omezení svateb

Koronavirus

Druhým zásadním bodem je udržet ekonomiku v chodu a oživit růst hospodářství. Zásadní je podle ní sociální soudržnost. Je důležité věnovat pozornost těm, kteří jsou koronavirovou krizí ohroženi. Pokud jde o zdraví, jsou to podle jejích slov zejména starší a vysoce rizikoví pacienti, ale také skupiny, jako jsou studenti a kulturní pracovníci, jejichž živobytí je opatřeními proti koronaviru ohroženo.

„S koronavirem ještě budeme muset nějakou dobu žít,“ řekla Merkelová a připomněla, že svět prozatím nemá k dispozici účinný lék ani očkování.

Od začátku pandemie covidu-19 se v Německu nakazilo nejméně 239 507 lidí a 9288 lidí komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám