Hlavní obsah

Sankcí na dodávky plynu se Putin bojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý řekl, že by se terčem sankcí Západu kvůli ruskému postupu na Ukrajině neměla stát energetika. Naznačuje to, že se postihů v této oblasti obává. V úterý už Německo oznámilo, že plynovod Nord Stream 2 neodstane souhlas k provozu. Putin ujistil, že Rusko bude pokračovat v nepřetržitých dodávkách zemního plynu na světové trhy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Mezinárodní společenství by mělo mít zájem, aby přenos dodávek plynu a dalších energetických komodit nepostihovaly sankce nebo jiná omezení, řekl v úterý Putin ve zdravici pro právě začínající Fórum zemí vyvážejících plyn.

„Jsme přesvědčeni, že je v zájmu světového společenství zajistit, aby se doprava energie nezměnila v prostředek prosazování politických a ekonomických zájmů jednotlivých hráčů a nebyla doprovázena sankcemi nebo jinými omezeními,” řekl ruský prezident.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

Z Putinových slov je patrný strach z uvalení sankcí na plynovod Nord Stream 2, a jak se později ukázalo, obával se oprávněně. Německý kancléř Olaf Scholz v úterý oznámil, že s ohledem na vývoj situace na Ukrajině nedostane Nord Stream 2 povolení k provozu.

Zasáhněte Nord Stream 2, ruské banky a oligarchy i s rodinami, doporučují experti

Evropa

„Modernizace energetiky vyžaduje vyvážené přístupy a pečlivé zvážení národních specifik,“ dodal Putin a zmínil, že poslední roky nebyly pro globální energetický sektor příznivé kvůli dopadům pandemie. „Urychlená obnova tohoto klíčového odvětví a její přechod do kvalitativně nové etapy rozvoje není možná bez aktivní mezinárodní spolupráce,” řekl šéf Kremlu den poté, co rozhodl o uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslání ruských jednotek na jejich území.

Rusko je největším dodavatelem plynu do Evropy a na jeho exportu je ekonomicky závislé. Cena plynu nyní stoupá, což mu vyhovuje.

Po uznání republik na Donbase letí cena ropy i plynu nahoru

Evropa

Napětí kolem Ukrajiny nicméně vyvolalo obavy z přerušení dodávek. Před možným přerušením dodávek plynu z Ruska v neděli varoval také český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Podle Lavrova se na Rusko uvalují sankce pořád

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl pro TASS, že Rusko je na sankce zvyklé: „Naši evropští, američtí a britští kolegové se nezastaví a neuklidní, dokud nevyčerpají všechny možnosti takzvaného potrestání Ruska. Už teď nám vyhrožují nejrůznějšími sankcemi.“

Stanici Rossia 1 řekl: „Víme, že Západ uvalí na Rusko sankce v každém případě ať už s důvodem, nebo bezdůvodně.“ Západ si prý podle něj v posledních několika desetiletích zvykl „svádět všechny problémy na Ruskou federaci a ze všeho vinit Moskvu“.

EU musí rozhodnout jednomyslně. Co na to Orbán?

Evropská unie v současnosti pracuje na návrhu sankcí proti Rusku, prohlásil v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož by zástupci zemí EU mohli o sankcích rozhodnout již během odpoledne. V koordinaci se Spojenými státy a Británií chystá EU dosud největší balík sankcí, které mají tvrdě zasáhnout klíčová odvětví ruského hospodářství. Členské země však zatím nebyly jednotné v otázce, jaký ruský krok bude důvodem k jejich zavedení.

EU musí o sankcích rozhodovat jednomyslně a Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán je vnímán jako spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podle diplomatů dosud bez přímého pozemního útoku nehodlalo sankce podpořit.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský prohlásil, že očekává shodu na odpovídající reakci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám