Hlavní obsah

Sankce jsou tvrdé, jejich dopady ale teprve pocítíme, varovala guvernérka ruské banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v pátek uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů, aby se vyhnulo vyhlášení platební neschopnosti. Moskva musela využít prostředky, které nemá zmrazené v západních zemích. Platbu v dolarech potvrdily i americké úřady, uvedla agentura Reuters. Ruská centrální banka navíc přiznala tvrdý dopad sankcí, který se bude ještě zvyšovat.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová

Článek

Úroky ze státních dluhopisů, které byly splatné 4. dubna, chtěla Moskva uhradit v rublech poté, co nemohla použít své prostředky zmrazené západními sankcemi.

Transakce v rublech by však byla porušením smluvních podmínek.

Pokud by Rusko nezaplatilo do začátku května 649 milionů dolarů (zhruba 14,6 miliardy korun), tak by mu hrozilo vyhlášení platební neschopnosti na mezinárodních finančních trzích.

Státní rezervy nevydrží věčně, přiznala šéfka ruské centrální banky

Ekonomika

Rusko nakonec vyplatilo výnos 84,4 milionu dolarů z dluhopisů splatných v roce 2014 a splatilo eurobondy v hodnotě 564,8 milionu dolarů, které jsou splatné letos.

Pro vyplacení úroků Moskva podle zahraničních agentur využila služby Citibank, která to však nekomentovala.

Dva držitelé ruských státních dluhopisů agentuře Reuters řekli, že úroky zatím nedostali. Platba ale může trvat i několik dní, uvedla agentura.

O bankrotu nemůže být řeč, ale sankce dusí Rusko 

Pokud by sumy Rusko nezaplatilo, technicky by se dostalo do bankrotu, což by bylo poprvé od roku 1998.

„Ministerstvo financí má prostředky a z ekonomického hlediska nemůže být o platební neschopnosti ani řeč,“ uvedla guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Přiznala ale, že Rusko má problémy s platbami do zahraničí. Tento týden uvedla, že sankce mají na zemi tvrdý dopad, který země ještě plně nepocítila.

„Sankce uvalené na Rusko na prvním místě ovlivnily finanční sektor, zvýšily zájem o zahraniční měny a vedly k prudkým výprodejům aktiv, odlivu hotovosti z bank a prudkému nárůstu poptávky po zboží,“ uvedla Nabiullinová.

Rusko odeslalo úroky za dolarové dluhopisy v rublech

Válka na Ukrajině

„Navíc stoupla rizika finanční nestability,“ dodala v komentáři k vývoji.

Zdůraznila, že Rusko ještě sankce plně nepocítilo. „Sankce ovlivnily finanční trh, ale až nyní začnou dopadávat na reálnou ekonomiku, a to stále výrazněji.“

Uvedla, že podniky se budou muset dál přizpůsobovat novým podmínkám, aby se vypořádaly s dopadem sankcí. Budou muset hledat „nové partnery“ a „nové logistické cesty“ pro dodávky svých výrobků.

„V současné době nemusí být tento problém tak akutní, protože ekonomika má stále zásoby. Ale můžeme vidět, že se sankce zpřísňují skoro každý den, včetně omezení přepravy ruského zboží a působení ruských přepravců,“ řekla guvernérka podle stanice FoxNews.

USA: Moskva musela odčerpat část drahocenných rezerv

Náměstek amerického ministra financí Wally Adeyemo označil páteční transakci za úspěch amerických sankcí. Moskva podle něj musela odčerpat část svých drahocenných rezerv.

„Náš společný cíl je pokusit se Rusku vzít prostředky, které používá pro posílení své ekonomiky a financování válečného úsilí,“ uvedl Adeyemo.

Reklama

Výběr článků

Načítám