Hlavní obsah

Rusko odeslalo úroky za dolarové dluhopisy v rublech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská vláda musela uhradit splátky u dolarových dluhopisů v rublech, protože zahraniční banka odmítla uskutečnit platbu v dolarech, píše agentura AFP. Nezaplacení dluhu v požadované měně znamená, že by se země mohla ocitnout na pokraji platební neschopnosti.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí ve svém prohlášení uvedlo, že bylo nuceno splatit 649,2 milionu dolarů (14,5 miliardy Kč) zahraničním držitelům dluhu v rublech.

Platby zahraničního dluhu z dolarových dluhopisů provedlo v ruské měně poté, co korespondenční banka odmítla provést platební příkazy. Mluvčí Kremlu ve středu uvedl, že Rusko má veškeré finanční prostředky potřebné k tomu, aby dostálo svým dluhovým závazkům. Dodal, že případná platební neschopnost země by byla pouze umělá. „Pro skutečnou platební neschopnost neexistuje žádný důvod," prohlásil.

Globální ratingové agentury uvádějí, že Rusko má nyní dodatečnou lhůtu 30 dní na platbu v dolarech. Pokud se však v této lhůtě neobjeví platba na účtu držitelů dluhopisů, bude to podle nich znamenat platební neschopnost.

Pro Rusko je to další rána v jeho snažení vyhnout se platební neschopnosti v souvislosti s rozsáhlými hospodářskými sankcemi zavedenými kvůli invazi na Ukrajinu, píše AFP.

USA znemožnily ruské vládě uhradit splátky dluhopisů z rezerv u amerických bank

Ekonomika

Úhrada se týká výplaty dluhopisů splatných tento měsíc a výnosů z dalších, splatných až v dubnu 2042. Ruské ministerstvo uvedlo, že závazky vůči držitelům těchto dluhopisů splatné ke 4. dubnu vyplatilo v plné výši v rublech, a to prostřednictvím ruské finanční instituce. Upozornilo, že tak považuje své závazky za splněné.

Rusko by podle ministerstva nicméně mohlo zvážit, že držitelům dluhopisů umožní směnit rublové platby na devizy, jakmile získá zpět přístup ke svým devizovým účtům.

Putin potřebuje, aby plyn někdo odebíral. Zavřít vrty není snadné, míní expert

Ekonomika

Rusko má omezené dolarové platby. Už dříve uvádělo, že kvůli tomu nebude moci vyplácet výnosy dluhopisů, nakonec však banka mohla provést platbu v dolarech.

V pondělí se však pro Rusko zpřísnily podmínky, které mu brání vyplácet úroky z dluhopisů dolary drženými americkými bankami, uvedl list The New York Times s odvoláním na mluvčí amerického ministerstva financí. Cílem je snížit devizové rezervy Ruska nebo ho donutit, aby vyplácelo výnosy z dluhopisů z příjmů za ropu a plyn. Pokud by neplatilo, mohlo ho to dovést ke státnímu bankrotu.

Podle listu mělo Rusko v pondělí splatit dluhopis v objemu dvou miliard dolarů a výnosy ve výši 84 milionů dolarů. Minulý týden ale Rusko odkoupilo zpět asi tři čtvrtiny dluhopisu výměnou za rubly. Je to neobvyklý krok, zmenšil ale závazky Ruska v dolarech na 552 milionů.

Rusko bude chtít rubly i za další zboží, řekl mluvčí Kremlu

Ekonomika

Pondělní opatření amerického ministerstva financí tyto platby zablokovalo, Rusko však má ještě třicet dní na splacení, než může být označeno za technicky zbankrotované.

„Nesplácení státního dluhu bude silným symbolem ochromující rány, kterou Rusko utrpělo ve světové ekonomice kvůli kombinací finančních, obchodních a technologických sankcí,“ komentoval to pro list bývalý představitel Mezinárodního měnového fondu Eswar Prasad.

Reklama

Výběr článků

Načítám