Hlavní obsah

Ruští zajatci: Podplukovník střílel vlastní zraněné vojáky

– Kyjev

Ruští zajatci na Ukrajině vypověděli, že jejich velitel, podplukovník, zabil několik vlastních zraněných vojáků místo toho, aby nařídil jejich evakuaci. Video s výpovědí zajatců zveřejnil britský list The Daily Mail. Pravdivost jejich tvrzení není možné ověřit.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Zničená ruská obrněná technika u Buče

Článek

Podle výpovědí zajatců se nejmenovaný ruský podplukovník zeptal zraněného, jestli může chodit. Když odpověděl, že ne, tak ho zastřelil.

Rozhovor s ruskými zajatci z rozvědného oddílu vedl ukrajinský novinář Volodymyr Zolkin. Chtěl blíže vysvětlit vyjádření jednoho ze zajatců, co znamená, když říkal, že to (podplukovník) skončil s jejich zraněnými.

Zajatec odpověděl: „Zraněný voják ležel na zemi a velitel ho zastřelil z pistole.“ „Byl to mladý kluk, zraněný. Ležel na zemi. On se ho zeptal, jestli by mohl chodit. Ne? Tak ho zastřelil,“ pokračoval voják po střihu.

Druhý voják dodal: „Nejdůležitější věc je, že nebyl jediný. Podplukovník chodil okolo a...“

„A takhle zastřelil čtyři nebo pět,“ dodal třetí zajatec.

„Byli to mladí kluci. Prostě je zabil,“ řekl druhý zajatec.

„Mohli být zachráněni, mohla se jim poskytnout pomoc, dostat je pryč,“ řekl třetí. „On je zastřelil,“ dodal.

List The Daily Mail upozornil, že není jasné, kde k případu došlo, v jaké jednotce vojáci sloužili a kdo všechno z nich viděl případ na vlastní oči.

Vázne přeprava těl 

Video se objevilo v době, kdy Ukrajina obvinila Rusko, že není schopné odvážet své mrtvé domů. Na ruských sociálních sítích si stále více rodin stěžovalo, že nedostali těla padlých. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl: „Nemáme tyto informace. To je otázka ministerstva obrany.“

Rusové převážejí padlé z Ukrajiny v noci po malých skupinách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám