Hlavní obsah

Rusové se rozhodli pro frontální útok na Avdijivku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Rusové se zřejmě rozhodli zaútočit na Avdijivku čelně z nedaleko ležícího Doněcku, uvedl Institut pro studium války. Nečekají, až se Ukrajinci stáhnou do připravené obranné linie. Separatisté už v úterý avizovali, že pronikli k větrací šachtě dolu Butivka. Ukrajinský generální štáb ale ve středu oznámil, že se ruský postup ve směru na Avdijivku, Bachmut a Charkov podařilo zastavit.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinci pálí z americké houfnice M777.

Článek

Podle středečního sdělení ukrajinského štábu se ruské jednotky u Avdijivky pokoušely vylepšit svou taktickou situaci, ale neuspěly a se ztrátami se stáhly. Už v úterý však ukrajinský generální štáb v úterý informoval o částečně úspěšném ruském postupu u Avdijivky, avšak nespecifikoval místo.

Separatisté v úterý oznámili, že už vysílali na ukrajinských vojenských frekvencích vzkaz ukrajinským vojákům, aby složili zbraně, že je to jejich poslední šance vzdát se.

Separatisté vyzývají Ukrajince v Avdijivce, aby se vzdali, prý mají poslední šanci

Evropa

Pozice u větrací šachty dolu drželi Ukrajinci už od roku 2015. Bylo to místo pod vládní kontrolou, které bylo nejblíže Doněcku, a separatisté se je s podporou Rusů pokoušeli dlouho dobýt. Po měsíce tam ale nijak nepostoupili. Ruské jednotky také útočí na nedaleké Pisky s cílem obsadit silnici E50, která vede do Avdijivky. To by odřízlo její obránce, upozornil ISW.

Ukrajinský generální štáb ve středu přiznal, že se Rusové pokusili zaútočit v několika směrech na Bachmut, ale u Berestového ani mezi Volodymyrivkou a Jakovlivkou nebo u Semihirje neuspěli. Dál se bojuje mezi Volodymyrivkou a Soledarem a u Pokrovského.

Tvrdé palbě také čelil Siversk a jeho okolí, který se, podobně jako Bachmut, pokoušejí Rusové dobýt. Ostřelován byl i Slovjansk a přilehlé obce.

Rusové se pokusili i o útok na Charkov u Dementijivky, ale byli odraženi. Charkov i okolí byly ostřelovány.

Video: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Zelenský vyhlásil povinnou evakuaci Doněcké oblasti

Ukrajinské jednotky pokoušející se o postup na jihu v Chersonské oblasti čelily těžkému ostřelování. Rusové také tvrdě brání pontonové mosty přes Dněpr.

Reklama

Výběr článků

Načítám