Hlavní obsah

Rusko ukázalo model vlastní vesmírné stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vesmírná agentura Roskosmos v pondělí poprvé představila model své plánované vesmírné stanice (ROSS). Podle agentury Reuters tím naznačila, že Moskva vážně uvažuje o opuštění Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a o vlastním orbitálním komplexu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Model plánované ruské vesmírné stanice

Článek

Nedávno jmenovaný šéf vesmírné agentury Jurij Borisov na konci července prohlásil, že se Rusko stáhne z mezinárodního projektu po roce 2024 a že prioritou Roskosmosu v oblasti pilotované kosmonautiky bude vybudování vlastní stanice.

V pondělí Roskosmos vystavil model své zamýšlené orbitální stanice na vojensko-průmyslovém fóru „Armija-2022“, které začalo v parku Patriot u Moskvy. V prohlášení vesmírná agentura uvedla, že nová stanice vznikne ve dvou fázích, aniž upřesnila data.

Sojuz vynesl na orbitu íránský satelit. Využití bude civilní, ujišťuje Teherán

Věda a školy

V první fázi by měly začít fungovat čtyři moduly a ve druhé by měly následovat další dva a servisní plošina. To by mělo dohromady stačit až pro čtyři kosmonauty a vědecké vybavení.

Ruská státní média naznačila, že zahájení první fáze je plánováno na roky 2025–26, nejpozději na rok 2030. Start druhé etapy na roky 2030–35.

Ruská vesmírná stanice nepočítá se stálou lidskou přítomností, ale s obsazením dvakrát do roky, a to na delší dobu. Roskosmos sdělil, že ROSS by ruským kosmonautům umožnila mnohem širší výhled na Zemi pro účely monitorování, než jaký mají ve svém současném segmentu na ISS.

Rusové odejdou z ISS? Politováníhodné, ale oficiální zpráva nepřišla, reagují Američané

Věda a školy

Bílý dům a americká vesmírná agentura NASA po nedávných Borisových výrocích uvedly, že oficiální zprávu o ruském odstoupení od mezinárodního projektu neobdržely.

Šéf Roskosmosu následně poznamenal, že přesné datum odchodu Ruska z ISS bude záviset na jejím technickém stavu. Stávající dohoda účastníků projektu ISS počítá s tím, že by orbitální komplex, jehož vznik započal už v roce 1998, měl fungovat do roku 2024. Partneři projektu však dali najevo záměr prodloužit provoz stanice do let 2028 až 2030.

Rusko se stáhne z ISS. Postaví si prý vlastní vesmírnou stanici

Věda a školy

Zpráva o ruském úmyslu odejít z ISS přišla v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině. Navzdory rozkolu se však NASA a Roskosmos nedávno podle agentury AP dohodly na pokračování společných letů na ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem, který na Rusko uvalil sérii sankcí kvůli invazi na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám