Hlavní obsah

Rusové odejdou z ISS? Politováníhodné, ale oficiální zpráva nepřišla, reagují Američané

Moskva/Washington

Rusko se má po roce 2024 stáhnout z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), jak uvedl při jednání s prezidentem Vladimirem Putinem nový šéf vesmírné korporace Roskosmos Jurij Borisov. Americké ministerstvo zahraničí oznámení označilo za politováníhodné. Bílý dům a vesmírný úřad NASA uvedly, že oficiální zpráva o ruském odstoupení nepřišla.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní kosmická stanice ISS.

Článek

„Samozřejmě budeme plnit všechny naše závazky vůči našim partnerům, ale rozhodnutí o odchodu z této stanice po roce 2024 bylo přijato,“ řekl Borisov.

Jak jsme již informovali, prioritou podle něj bude vybudování ruské orbitální stanice ROSS.

Rusko se stáhne z ISS. Postaví si prý vlastní vesmírnou stanici

Věda a školy

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov navíc v úterý na dotaz agentury TASS řekl, že rozhodnutí odstoupit z projektu ISS po roce 2024 bylo přijato už dříve.

Dohoda na pokračování společných letů

Ruské rozhodnutí odejít z ISS přichází v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině.

Navzdory rozkolu se však NASA a Roskosmos začátkem měsíce dohodly na pokračování společných letů na ISS. Kosmonautka Anna Kikinová se díky tomu stane první ruskou členkou posádky americké lodi Crew Dragon, která má do vesmíru zamířit letos na podzim.

Roskosmos se dohodl na další spolupráci s NASA

Svět

K dohodě došlo poté, co Putin odvolal šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina, který v souvislosti s protiruskými sankcemi vyvolanými válkou na Ukrajině adresoval Západu sérii výhrůžek týkajících se vesmírné spolupráce.

Putin odvolal šéfa Roskosmosu Rogozina

Evropa

Jenže nyní se tedy objevily zprávy o relativně brzkém „úprku“ Rusů z tohoto orbitálního komplexu.

„Je to politováníhodný vývoj vzhledem k důležité vědecké práci vykonávané na ISS, drahocenné profesionální spolupráci, kterou naše vesmírné agentury během let udržovaly, a především vzhledem k naší obnovené dohodě o spolupráci na vesmírných letech,“ reagoval na výroky z Moskvy mluvčí americké diplomacie Ned Price.

Čína může plánovat vojenské ovládnutí Měsíce, tvrdí NASA. Pomluva, reaguje Peking

Věda a školy

„Zatím nic oficiálního,“ poznamenala nicméně vysoká představitelka NASA Robyn Gatensová, když byla tázána na odchod Rusů z projektu ISS. „Taky jsme se o tom doslova právě dozvěděli. Nic oficiálního jsme nedostali,“ dodala.

Bílý dům později potvrdil, že Rusko skutečně dosud oficiálně Spojeným státům neoznámilo svůj záměr stáhnout se z ISS. „Pokud se Rusko skutečně stáhne, zkoumáme možnosti, jak zmírnit potenciální dopady na ISS po roce 2024,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová během brífinku pro novináře.

Italka a Rus vylepšovali u ISS robotickou ruku, kterou chtěl Rogozin zrušit

Věda a školy

Mezinárodní vesmírná stanice v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem, který na Rusko uvalil sérii sankcí kvůli invazi na Ukrajině.

Jak připomíná agentura AP, sedm obyvatel ISS navzdory vypjaté situaci na Zemi opakovaně tvrdilo, že spolu na oběžné dráze vycházejí dobře, stejně jako řídící týmy v americkém Houstonu a v Moskvě. Současné osazenstvo stanice tvoří tři Američané, tři Rusové a Italka.

NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanské oblasti

Věda a školy

Kontroverzi ale vzbudilo, když na začátku července ruští kosmonauti oslavili dobytí východoukrajinské Luhanské oblasti ruskými silami. Roskosmos zveřejnil snímky, na nichž ruská posádka pózuje s vlajkami proruských – luhanských i doněckých – separatistů.

Výběr článků

Načítám