Hlavní obsah

Sojuz vynesl na orbitu íránský satelit. Využití bude civilní, ujišťuje Teherán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur
Aktualizováno

Ruská raketa Sojuz vynesla v úterý na oběžnou dráhu íránský satelit. Teherán tvrdí, že družice bude sloužit pouze k civilním účelům a k datům z něj nebude mít přístup žádná další země. Objevily se totiž obavy, že Moskva může chtít zařízení využít ke sledování Ukrajiny v souvislosti se svou vojenskou invazí do této země, upozornila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sojuz vynesl na orbitu íránskou družiciVideo: Reuters

 
Článek

„Ze vzletové rampy 31/6 na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v 7:52 SELČ nosná raketa Sojuz 2.1b s horním stupněm Fregat. Hlavním nákladem je íránská družice Chajjám, která je oficiálně určena pro pozorování Země. Velmi pravděpodobně jde ale o družici vojenskou,“ uvedl na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Družici pro Írán podle něj postavily – alespoň z větší části – ruské firmy a spekuluje se o využití družicové platformy Razbeg.

„Pokud je správný můj předpoklad, že družice Chajjám je založena na platformě Razbeg, pak jde stoprocentně o vojenskou snímkovací družici,” řekl Václavík později Novinkám s tím, že Rusko jich má v současné době v provozu jen pět – dvě družice Persona a tři družice Bars-M.

„Chajjám tak jistě také využije pro válku na Ukrajině,” je přesvědčen tuzemský odborník.

Buď ruská země, nebo spálená poušť. Rusko si bere Záporožskou jadernou elektrárnu jako rukojmí

Válka na Ukrajině

Íránská družice Chajjám byla každopádně na orbitu dopravena zhruba devět minut po startu, který živě přenášela ruská vesmírná korporace Roskosmos.

NASA: Rusko zůstane na ISS přinejmenším do roku 2028

Svět

Satelit je pojmenován po Omaru Chajjámovi, perském vědci, který žil v 11. a 12. století.

Znepokojení ze spolupráce Moskvy a Teheránu

Írán tvrdí, že družice vybavená kamerou s vysokým rozlišením bude sloužit k monitorování životního prostředí a zůstane plně pod jeho kontrolou. Nicméně pokud bude satelit úspěšně fungovat, Teherán bude mít možnost sledovat svého úhlavního nepřítele Izrael a další země na Blízkém východě, upozornila AP.

Deník The Washington Post minulý týden informoval, že američtí představitelé jsou znepokojeni rodící se vesmírnou spoluprací mezi Moskvou a Teheránem. Obávají se, že družice pomůže Rusku na Ukrajině, a také poskytne Íránu „bezprecedentní možnosti“ sledovat potenciální vojenské cíle právě v Izraeli a na Blízkém východě.

Atomovou bombu vyrobíme rychle, pohrozil Teherán

Zahraniční

Agentura Reuters připomíná, že Sojuz vynesl družici do vesmíru v době, kdy se Rusko a Írán, které čelí západním sankcím, snaží budovat užší vztahy.

V červenci navštívil ruský prezident Vladimir Putin Teherán, íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí tehdy vyzval k prohloubení dlouhodobé spolupráce mezi oběma zeměmi a prohlásil, že Teherán a Moskva musejí zůstat „ostražití vůči klamům Západu“.

Putin přijel do Teheránu. Rusko a Írán chtějí společně odolávat „klamům Západu“

Blízký a Střední východ

Šéf Kremlu byl v Teheránu na své první zahraniční cestě mimo země bývalého Sovětského svazu od zahájení ruské vojenské agrese na Ukrajině.

Trosky čínské rakety nekontrolovaně dopadly do moře u Filipín. Předtím ozářily oblohu

Věda a školy

„Dodatečným nákladem (nynějšího startu rakety Sojuz) je 16 univerzitních a středoškolských CubeSatů se zaměřením na ověření technologií, pozorování Země a výzkum vztahu Země-Slunce,“ doplnil Václavík ještě k aktuálnímu dopravení nákladu na oběžnou dráhu naší planety.

Výběr článků

Načítám