Hlavní obsah

Rusko jedná s Tureckem o koridoru pro obilí v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Kyjev

Ministři obrany Ruska a Turecka Sergej Šojgu a Hulusi Akar jednali v Ankaře o koridoru v Černém moři pro export zrna z přístavů v Azovském a Černém moři. Ve středu o tom mají jednat ministři zahraničí Sergej Lavrov a Mevlüt Çavuşoğlu. Ukrajina uvedla, že dosud nebylo dosaženo dohody, a odmítá jakoukoli dohodu, která by byla proti jejím zájmům.

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho turecký protějšek Mevlut Cavusoglu.

Článek

Akar a Šojgu podle tureckého ministerstva obrany zkoumali „všechna opatření, která by se mohla udělat pro bezpečný vývoz zrna, slunečnicového oleje a dalších zemědělských produktů“.

Kvůli zablokovanému ukrajinskému vývozu pšenice už rostou ceny potravin a zejména severní Africe a jižní Asii hrozí její nedostatek

Akar sdělil listu Hürriyet: „Bylo dosaženo velkého pokroku v otázce exportu zrna z Ukrajiny.“

Dodal, že Turecko proces koordinuje. Z plánu plyne, že by Rusko mělo zajistit koridor přes blokádu přístavů a Ukrajina odminovat přístavy.

Podle Kyjeva zatím nic dohodnuto nebylo

„Oceňujeme turecké snahy zaměřené na odblokování ukrajinských přístavů. Současně by ale mělo být poznamenáno, že v tuto chvíli nedošlo k žádné dohodě mezi Ukrajinou, Tureckem a Ruskem,“ uvedlo v úterý podle serveru Politico ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že on ani ministr zahraničí Dmytro Kuleba na jednání pozváni nebyli, napsala agentura Interfax.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí varovalo, že dohoda, která by umožňovala vplouvat do Oděsy, je rizikem, protože by ruské námořnictvo mohlo odminování přístavu použít pro útok na něj.

„Vzhledem k nedávnému (víkendovému) raketovému útoku na obilné silo v Mykolajivu nemůžeme vyloučit, že Rusko plánuje využít takovýto koridor k útoku na Oděsu a jih Ukrajiny.“

Rusko a Turecko se bez Ukrajiny dohodly na vývozu jejího obilí

Evropa

Ukrajina také kritizuje Rusko, že vyváží na svých lodích zrno ze sil v dobytých oblastech. Britská ministryně zemědělství Victoria Prentisová vyzvala k vyšetření těchto obvinění.

Podle Kyjeva vyvezlo Rusko takto získané zrno na lodích z Krymu do Turecka a 100 000 tun ukradené ukrajinské pšenice do Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám