Hlavní obsah

Referendum na ruský způsob. Okupanti budou obcházet dům po domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruští okupanti mění podobu plánovaných referend o vyhlášení nezávislosti a připojení okupovaných částí Ukrajiny. Místo toho, aby se konalo jeden den, může někde trvat i týden a lidé nebudou chodit do volebních místností, ale naopak je volební komise bude navštěvovat doma. Uvedl to v pondělí washingtonský Institut pro studium války (ISW). Někde bude povoleno i hlasování po síti.

Foto: AP

V Melitopolu občané okupanty odmítají.

Článek

Ukrajinský starosta Melitopolu v Záporožské oblasti Ivan Fedorov v neděli oznámil, že odpor obyvatel vůči referendu nutí okupanty neustále měnit plány. Původně se mělo hlasovat klasicky jeden den ve volebních místnostech, ale nyní zvažují, že by se sedm dní hlasovalo z domova. Ruští okupanti a jejich přisluhovači by v té době chodili rodinu od rodiny a hlasovalo by se přímo v domácnostech.

To by umožnilo snáze zastrašovat obyvatele a donutit je, aby hlasovali pro odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku. Tento postup neumožňuje žádnou kontrolu nad hlasováním.

Má ovšem výhodu, že se nemusí hledat volební komisaři. Rusům se nedařilo jejich místa obsadit proruským obyvatelstvem.

Zelenskyj: Pokud Rusko uspořádá referenda o připojení, žádné jednání s Kyjevem nebude

Válka na Ukrajině

Podle Fedorova okupaci podporuje jen deset procent Melitopolu. Záporoží patří k jádrům ukrajinské identity, protože tam byla kozácká pevnost Záporožská sič, jež byla základem kozáckého hetmanátu založeného Bohdanem Chmelnickým.

Podoby referenda se mohou lišit místo od místa

Ukrajinský správce Chersonké oblasti Serhij Chlan uvedl, že podoba referenda ještě není jasná, ale že po třítýdenní pauze, kterou připisuje ukrajinským útokům americkými raketomety HIMARS, začali okupanti urychlovat jeho přípravu. Původně se mělo konat 11. září, ale je možné, že se kvůli situaci na frontě posune.

ISW upozorňuje, že v každé okupované části může mít hlasování jinou podobu na základě očekávané podpory místních obyvatel nebo bezpečnostní situace, zejména kvůli strachu z útoků partyzánů na volební místnosti.

Půjdete k referendu, nebo umřete

Podle vojenského správce Luhanské oblasti Serhije Hajdaje úřady vybírají místa, kde by se volilo klasicky osobně. Protože část Luhanské oblasti ovládají už od roku 2014 separatisté podporovaní Ruskem, mohou lépe verbovat lidi do volebních komisí.

V Chersonu chystají proruské referendum. Výsledek už znají

Válka na Ukrajině

Hajdaj uvedl, že se okupační úřady snaží získat obyvatele na svou stranu, rozdávají proruské tiskoviny a svazují poskytnutí humanitární pomoci včetně potravin, vody a stavebních materiálů s účastí v pseudoreferendu. Podle Hajdaje jde o vydírání. „My (Rusové) vám pomůžeme uspokojit vaše základní potřeby a vy půjdete k referendu. Jinak umřete a my si výsledek vyfabrikujeme bez vás,“ popsal ruskou metodu provádění plebiscitu.

V Doněcké oblasti navíc mohou úřady povolit vedle osobního hlasování i hlasování po síti, což ještě více usnadňuje manipulaci s výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám