Hlavní obsah

Z Azovstalu evakuovali 260 ukrajinských vojáků

– Mariupol • Aktualizováno

Přes 260 ukrajinských obránců, včetně 53 zraněných, bylo v pondělí evakuováno z oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Už během pondělí o evakuaci informovala ruská strana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace vojáků z hutního komplexu AzovstalVideo: Reuters

 
Článek

„V pondělí bylo dosaženo dohody o evakuaci zraněných ukrajinských vojáků z hutního závodu komplexu Azovstal. Pro tyto účely byl otevřen humanitární koridor,“ informovalo ruské ministerstvo obrany.

Tvrdí, že hodlá přepravit raněné do zdravotnického zařízení ve městě Novoazovsk v Doněcké oblasti. To se nachází pod správou ruských okupačních sil. 53 zraněných bylo převezeno tam, dalších 211 vojáků bylo přepraveno do Olenivky. Podle Reuters odjelo asi 10 autobusů.

Velitel ukrajinského pluku Azov Denys Prokopenko uvedl, že jeho muži splnili svou misi a že chce udržet podřízené naživu, píše server Ukrajinska pravda. Slovo kapitulace ale nepadlo.

"Obránci Mariupolu splnili své rozkazy, navzdory všem obtížím 82 dní na sebe stahovali přesilu nepřítele a umožnili ukrajinské vládě přeskupit síly, vycvičit další personál a získat velké množství zbraní z partnerských zemí," uvedl pluk Azov.

Nářek, špína a pach hniloby: V Azovstalu je v otřesných podmínkách 600 raněných

Válka na Ukrajině

Server gazeta.ru napsal, že jednání o evakuaci raněných byla iniciována několika ukrajinskými vojáky, kteří opustili Azovstal.

V areálu Azovstalu bylo podle ukrajinských zdrojů o víkendu asi 600 raněných, kteří tam přežívali v nehygienických podmínkách, bez dostatku léků, pitné vody a jídla.

Manželky bojovníků z Azovstalu se zlobí: Naše muže podle zradili

Válka na Ukrajině

Po několikatýdenním obléhání a bombardování je Mariupol v ruských rukou, stovky ukrajinských bojovníků se ale stále ukrývají právě v ocelárnách. Rusové proto nepřestávají v jejich ostřelování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám