Hlavní obsah

Manželky bojovníků z Azovstalu se zlobí: Naše muže podle zradili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědectví ze spleti tunelů obřího jaderného krytu pod rozlehlými železárnami a ocelárnami Azovstal v Mariupolu jsou strašlivá. Uprostřed zápachu z gangrenózních ran, ve špíně a chladu se stovky mužů stále rvou o život. Příslušníci pluku Azov jsou odříznuti od okolního světa, obklíčeni ruskými silami a zůstávají jim už jen zbytky jídla, vody i střeliva. Jejich nejbližší mají jasno, kdo za to může.

Foto: Azov Regiment Press Service, Reuters

Jeden ze zraněných obránců komplexu Azovstal

Článek

„Pluk Azov byl připraven, že se může dostat do obklíčení. Jeho bojovníci ale doufali, že ukrajinské ozbrojené síly v Mariupolu a městech kolem obstojí,“ říká podle webu The Daily Telegraph Julija Fedosjuková (26), jejíž manžel Arsenij (29) je četař. „To se nestalo. Nechali ruskou armádu ovládnout všechno kolem Mariupolu a pak obklíčit město,“ konstatuje trpce.

Vzápětí naznačuje, kdo může za současnou zoufalou situaci obránců Azovstalu: „To Volodymyr Baranjuk měl úzké kontakty s Rusy.“ Původně se podle webu tvrdilo, že velitel 36. ukrajinské námořní brigády vedl troufalý pokus o prolomení obklíčení. „Ve skutečnosti to ale bylo jinak. Ukázal se jako zrádce a nechal se Rusy zajmout, i když jeho mariňáci tehdy ještě mohli bojovat,“ vysvětluje.

„Budou bojovat až do konce“

Pro pluk Azov nemůže být nic nečestnějšího a podlejšího. „Budou bojovat, bojovat až do konce a zemřou tam,“ říká smířeně. Pluk Azov nemá vyhlídky na milost. „Každý bojovník z Azovu, který se během posledních let vzdal Rusům, byl mučen a zabit. Před měsícem jednoho zajali. Natočili si s ním propagandistická videa a pak ho mučili a zabili,“ pokračuje Julija.

FOTO: Zranění obránci Mariupolu přežívají v obléhaných železárnách

Válka na Ukrajině

„Vyfotografovali jeho zmrzačené tělo a snímek poslali jeho matce. Svět musí pochopit, proč tihle chlapi nemohou volit zajetí,“ dodává.

Julija a další manželky obránců Azovstalu cestují v současnosti po Evropě. Hovořily už s papežem Františkem a žádaly ho o pomoc. „Řekl, že by rád zorganizoval koridor pro lidi z Azovstalu, ale Putin to nechce dovolit. Hlavně vojáky nechce pustit,“ vysvětluje Julija.

Elone, pomoc! Obránci Azovstalu prosí amerického miliardáře o záchranu

Válka na Ukrajině

„Včera jsem si psala s Dmytrem,“ bere si slovo Hanna Naumenková (25), snoubenka Dmytra Danilova (29). „V esemesce mi napsal, že jim zbyla už jen rýže, že ji semleli v mlýnku na kávu a uvařili si jakousi pastu, o niž se pak podělili.“ „Ten můj včera jedl jednou a měl sklenici destilované vody, co tam našli,“ popisuje telefonát s mužem Kateryna Prokopenková (28), provdaná za podplukovníka Denyse Prokopenka (30).

Ještě děsivější byl hovor Olhy Andrianovové (31) s manželem Serhijem (26). „Je zraněný,“ vysvětluje. „Řekl mi, že nemají žádné léky. Kluci umírají, protože se jim nedostane příslušného lékařského ošetření. Rány jim hnijou.“ Serhij měl štěstí: i když má zasažené nohy, zdravotník je dokázal zachránit. „Nemají ale nic proti bolesti. Musí to zvládnout jen pomocí vlastní vůle,“ dodává.

Nářek, špína a pach hniloby: V Azovstalu je v otřesných podmínkách 600 raněných

Válka na Ukrajině

Žádná z žen ale není skleslá, podle webu působí až překvapivě optimisticky. Mají plán, že se z Paříže, kde teď pobývají, dostanou do Londýna k premiéru Borisi Johnsonovi. A hýčkají představu, že lze vyjednat dohodu, že obránce Azovstalu převezme třetí země, kde zůstanou až do konce války. Británie, která by se do takových jednání podle nich pustila, to ale nejspíše nebude.

„Problém je v tom, že Putin Británii nenávidí,“ vysvětluje Julija. „Takže v úvahu spíš připadá Turecko nebo Čína.“

Turecko navrhlo evakuovat zraněné ukrajinské bojovníky z Mariupolu po moři

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám