Hlavní obsah

Rakety a střely přinášejí ideu lásky k lidem. Ruská propaganda jede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská novinářka a dramaturgyně Viktorie Nikiforovová v obsáhlém komentáři s názvem „Za co bojuje Rusko na Ukrajině“ pro RIA Novosti vysvětluje údajný důvod vojenského v pádu do sousední země. Text připomíná sovětskou propagandu vypočítávající, oč je život v SSSR lepší než na Západě. Současně ale světu bezděčně odhaluje, že v Rusku existuje nesouhlas s válkou.

Foto: ria.ru

Článek

Stejně jako nedávný komentář Timofeje Sergejceva, který na Západě vzbudil odpor a znechucení, i text od Nikiforovové je plný popisů zločinů údajného ukrajinského nacismu a klišovitých srovnávání, jak je život Rusku hodnotnější a lepší, protože tam není všechno jen o leasingu a upisování akcií, nýbrž o lásce k lidem.

ANALÝZA: Ukrfašisti, banderovci a ruská propaganda

Válka na Ukrajině

Přitom sama píše, že tuto ideu lásky přinášejí střely s plochou dráhou Kalibr a balistické rakety Iskander – přesně v duchu komunistického hesla „boje za mír“. Zvlášť křiklavě to vypadá v kombinaci se závěrečnými slovy vysvětlujícími, co je podstatou ruské ideologie: „Touto myšlenkou je láska k lidem.“

Občas se objevují stížnosti...

Výplod působící jak z doby budování socialismu však začíná slovy: „Čas od času se objevují stížnosti na operaci k osvobození Ukrajiny – co se děje a jaký to má vyšší význam? Denacifikujeme oblast, ale jaký obraz světa tam přinášíme?“

Nikiforovová, která před pár lety obhajovala větší využívání práce vězňů a přínos gulagu, samozřejmě na tyto otázky věcně neodpovídá. Uchyluje se ke klišé, že se na Ukrajinu vrátil nacismus a je potřeba ho vykořenit.

Úvod materiálu však ukazuje, že se v Rusku objevuje nespokojenost s invazí a pochybnosti o jejích cílech, které nutně rostou s každým dalším obrázkem zničených domů na sídlištích. A ta nespokojenost je zřejmě tak veliká, že kvůli ní vznikl tento bizarní výplod, ve kterém má autorka pravdu pouze tehdy, když popisuje rozšířenou korupci na Ukrajině a drahou lékařskou péči.

Původně se říkalo, že Rusko přišlo Ukrajinu osvobodit od nacistické vlády, jenomže se ukázalo, že Ukrajinci ruské vojáky nevítají, ale naopak se jim tvrdě brání. A články, jako byl ten Sergejcevův o tom, že je proto potřeba zničit Ukrajinu a proměnit ji v převýchovný tábor, zřejmě nepůsobí jako vhodné posílení podpory „speciální vojenské operaci“, natož aby přivedl Ukrajince ke změně pohledu.

Ruská státní agentura otevřeně píše: Ukrajina nesmí existovat

Evropa

To asi neudělá ani článek Nikiforové, byť se obrací na „milé Ukrajince“, když jim říká, že Rusové nemají nacismus a to je posiluje.

A také tvrdí, že operace probíhá hladce. „Kalibry létaly, výsadkáři přistávali, armáda fungovala jako hodinky,“ píše. Navzdory tomu se ruské jednotky nakonec stáhly od Kyjeva, aniž by svrhly vládu.

V bojích navíc umírali i ruští vojáci, a bude jich více než přiznaných patnáct set. Na smrt svých synů je každá země velmi citlivá a posilují odpor k válce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám