Hlavní obsah

Plyn může do Evropy přes Ukrajinu proudit i po roce 2024, vzkazují Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Pokud na Ukrajině zůstane v provozuschopném stavu systém přepravy plynu a Evropa bude mít zájem, plyn do Evropy může proudit i po roce 2024. Uvedl to Dmitrij Biričevskij, ředitel odboru hospodářské spolupráce ruského ministerstva zahraničních věcí. Současná smlouva o tranzitu plynu přes území Ukrajiny vyprší v roce 2024 v souvislosti s rozhodnutím Evropské unie zcela opustit ruský plyn.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud bude poptávka evropských spotřebitelů pokračovat a ukrajinský systém přepravy plynu bude funkční, pak bude Rusko připraveno zvážit kromě jiných možností i možnost pokračování ukrajinského tranzitu,“ řekl Biričevskij.

Biričevskij poznamenal, že rozhodnutí Evropské unie opustit ruský plyn znamená odmítnutí ukrajinského tranzitu a že Kyjev by ztratil příjmy, jež mu z něj plynou.

Diplomat uvedl, že Rusko plní všechny své závazky vyplývající ze současné smlouvy. Podle něj je nyní tranzit omezen ukrajinskou stranou, která neumožňuje přepravu plynu přes měřicí stanici Sochranovka.

Plynovod přes Sochranovku vede přes Luhanskou oblast, jež je pod kontrolou proruských separatistů. Kyjev svůj krok zdůvodnil aktivitami ruských okupačních sil.

Odstávka plynovodu Nord Stream 1 začala, Německo se bojí o dodávky

Ekonomika

V pondělí se zastavily dodávky plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1. Začala totiž pravidelná roční údržba plynovodu, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Údržba potrvá do 21. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám