Hlavní obsah

Nesmí jít o další zapomenutou válku, říká šéfka Evropského parlamentu

Pokud se chceme odříznout od závislosti na Rusku, musíme naplnit cíle Green Dealu. Válka na Ukrajině ukázala, že je potřeba Evropskou unii reformovat, uvedla v exkluzivním rozhovoru pro Právo a Novinky předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová

Článek

V pátek začalo české předsednictví Rady EU. Co od něj očekáváte?

České předsednictví přichází v klíčovém okamžiku kvůli válce na Ukrajině a jejím důsledkům pro celou EU v mnoha oblastech, jakými jsou geopolitická stabilita v našem regionu, růst cen a dodávek energií. Očekávám, že české předsednictví bude pokračovat a rozvíjet úsilí, které bylo vynaloženo v rámci mimořádné solidarity mezi členskými státy po invazi na Ukrajinu, a to s co největší soudržností, aby šlo hladce navázat na práci vykonanou během předsednictví Francie.

České předsednictví EU začalo v Istanbulu projektem Světlo porozumění

Evropa

Myslím, že nám české předsednictví zajistí konkrétní výsledky, zejména v takových oblastech, jako je balíček „Fit for 55“, Evropský akt o čipech, Akt o umělé inteligenci a kybernetické bezpečnosti, Evropský pakt o migraci a azylu, jakož i v oblasti implementace Strategického kompasu a posilování našich obranných schopností.

Jak vlastně v Evropském parlamentu nahlížíte na Českou republiku? Jsem si vědom, že naše země neměla během té předchozí migrační krize úplně nejlepší reputaci. Myslíte, že se to změnilo?

Poslanci Evropského parlamentu si uvědomují obtížnou situaci, ve které se Česká republika aktuálně nachází vzhledem k tomu, že je třetí nejzatíženější členskou zemí, co se týče podílu uprchlíků na počet obyvatel. Úsilí, které vaše země vynakládá na přijetí ukrajinských uprchlíků, je velmi vítáno a oceňováno. Česká republika je velmi důležitým členským státem a partnerem, kterého EU potřebuje.

Od začátku války si část společnosti stěžuje na nečinnost mezinárodních organizací: NATO, OSN, OBSE, … Myslíte si, že EU v této zkoušce obstála?

EU na nepřijatelnou a zbytečnou agresi Putinova Ruska na Ukrajině reagovala nebývale silně, solidárně a jednotně. V tomto přístupu bychom měli pokračovat. Několika úspěchů už jsme dosáhli: jsou to dodávky humanitární, vojenské a finanční pomoci Ukrajině, mezinárodní podpora jejímu lidu, pokrok na cestě k energetické nezávislosti v rámci EU a sankce vůči Rusku. Vždy můžeme udělat více a vždy můžeme naši spolupráci ještě posílit. Zejména proto, že máme všichni společný cíl: zastavit tuto válku, obnovit svobodu a územní celistvost Ukrajiny a pomoci Ukrajincům. Musíme zůstat odhodlaní a předejít únavě z války.

Pořád se opakuje, že ruský prezident Vladimir Putin nečekal, jak moc se Západ za Ukrajinou sjednotí. Šestý balíček sankcí se ale v EU projednával hrozně dlouho, nezačíná se tato jednota pomalu rozpadat?

Putin udělal velkou chybu, když si myslel, že naše rozdíly budou naší slabostí. Mýlil se. Sankce patří mezi nejpřímější a nejsilnější reakce EU na ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Pokud jsou správně využity, mohou být sankce užitečným nástrojem. Nyní je třeba zahájit přípravu dalšího balíčku. Považuji za normální, že před přijetím důležitých rozhodnutí vedeme intenzivní diskuse, protože v otázkách, jako je energetická závislost, se situace jednotlivých členských států podstatně liší. Nejdůležitější však je, abychom si zachovali naši jednotu.

Další sankce proti Rusku na obzoru. Tentokrát míří na zlato i cenu ropy

Ekonomika

Opravdu si myslíte, že ještě členské státy EU nenarazily na svůj strop? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj volá po embargu na ruský plyn, je to ve hře?

Evropský parlament od začátku navrhoval, aby se Unie vydala cestou energetické nezávislosti a aby bylo okamžitě uvaleno úplné embargo na dovoz ropy, uhlí, jaderného paliva a plynu z Ruska. Pokud jsme se z něčeho poučili a pokud je třeba něco změnit, pak je to právě energetický model, a proto se naše práce musí zaměřit na rozšíření „zelené energetické infrastruktury“ v EU. Teď není ta správná chvíle ustupovat od našich cílů v oblasti klimatu. Dosažení našich cílů v oblasti Green Dealu je nejlepším způsobem, jak se osvobodit od toxické závislosti na nespolehlivých partnerech. Je naprosto nezbytné, abychom se odpoutali od ruské energie a zajistili si energetickou nezávislost.

Evropský parlament vyzval členské země Evropské unie, aby svolaly konvent k úpravě základních smluv EU. Co nám ruská agrese na Ukrajině – případně covidová pandemie – ukázala, že se musí ohledně Unie změnit?

Ruská agrese na Ukrajině a pandemie covidu-19 nám ukázaly, že potřebujeme efektivnější EU. Musíme se podívat na to, jak fungujeme, a zjistit, v čem se můžeme zlepšit. Zvládneme udělat Unii akceschopnější. Evropský parlament je připraven zahájit diskusi s ostatními orgány EU a členskými státy. Pak je potřeba uspořádat konvent. I když existují různé pohledy na věc, názory našich lidí nelze jen tak ignorovat.

Jaké změny je podle vás potřeba ve smlouvách EU udělat?

Vývoj EU šel vždy ruku v ruce s revizí jejích smluv. Věřím, že společně cítíme, že musíme naše dokumenty přizpůsobit nové době, zejména v tak zásadních oblastech, jako je zdravotnictví, energetika, obrana a základní hodnoty. Opět se nacházíme v rozhodujícím okamžiku evropské integrace a žádný návrh na změnu by neměl být smeten ze stolu. Ať už je potřeba jakýkoli proces k tomu, abychom se posunuli, měli bychom se ho chopit.

Nebojíte se, že taková reforma vyvolá v části států protibruselské nálady? Abychom nakonec neskončili sice s více efektivní EU, ale s méně členy …

Revize Smluv o EU nikdy nevedly k tomu, že by nějaké země odešly. Naopak, některé změny usnadnily přistoupení nových členských států. Nejsme jenom hospodářský blok, nejde nám jenom o volný pohyb nebo o zrušení roamingových poplatků, i když i to jsou velmi důležité úspěchy. Evropa je o společném snu, o společných hodnotách, o společné budoucnosti a o společné práci na lepším světě.

Válka na Ukrajině už trvá přes čtyři měsíce. Podpora západních států závisí na tom, jaká bude podpora mezi jejich obyvateli. Kdy myslíte, že začne válka veřejnost „nudit“? A myslíte, že by Západ v podpoře pokračoval i navzdory tomu?

Tohle nesmí být další zapomenutá válka. Musíme se na Ukrajinu nadále soustředit a pokračovat v pomoci Ukrajině a jejím lidem. Jejich boj za svobodu a demokracii je i naším bojem. Ve čtvrtek 24. února se změnil svět a my jsme si uvědomili, že to, co jsme považovali za samozřejmost – demokracii – bylo brutálně narušeno. To už nesmíme nikdy dopustit.

Rozhodnutí udělit Ukrajině kandidátský status je historickým momentem. Je velice důležité, že jsme Ukrajincům dali naději a ukázali jsme jim, že v tom nejsou sami. Že se na nás mohou spolehnout. Členství v EU nepřijde ze dne na den, ale status kandidátské země znamená impulz pro reformní agendu, znamená přístup k programům, a především znamená, že naděje lidí, kteří trpí na Ukrajině, a také těch, kteří dění v obavách sledují v Moldavsku, se promítla v hmatatelný pokrok. To to není jen nějaký symbolický skutek, posílí to nejenom Ukrajinu a Moldavsko, ale také EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám