Hlavní obsah

České předsednictví EU začalo v Istanbulu projektem Světlo porozumění

Istanbul

Ojedinělým počinem v duchu náboženské a politické tolerance odstartovalo předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v tureckém Istanbulu. Český generální konzulát uspořádal koncertní projekt Světlo porozumění, na kterém se sešlo šest vůdců náboženských komunit a 150 umělců z různých etnik, zemí a kultur. Koncert byl koncipován jako oslava kulturní rozmanitosti, ve které mezikulturní dialog přispívá k větší empatii a porozumění ve společnosti.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

V rámci projektu Světlo porozumění se spojilo na 150 umělců.

Článek

Podle Generálního konzula České republiky v Istanbulu Jiřího Čisteckého bylo cílem akce zdůraznit význam mezikulturního porozumění coby jednoho z hlavních principů evropské politiky.

„Pozvali jsme zástupce Alevitů, Arménů, Asyřanů, Kurdů, Řeků, Romů, Sefardů, sunnitů, ale i několik Čechů a Slováků, aby se společně s námi sešli a ukázali nám, jak silné a krásné je, když lidé sdílejí společný cíl,“ řekl Čistecký.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Projekt Světlo porozumění, jehož se zúčastnilo na 150 umělců.

Dodal, že akce podtrhuje důležitost menšin, které významně spoluvytvářejí charakter mnohonárodnostních společenství, jakými jsou Turecko – a zvláště Istanbul –, ale i Evropská unie a Česká republika, a které zásadně přispívají k jejich prosperitě a obohacují jejich kulturní i každodenní život.

Fiala a von der Leyenová v deštivé Litomyšli. Česko přebírá předsednictví EU

Domácí

Praktickou ukázku spolupráce jednotlivých komunit si vzal na starost slovenský židovský umělec, žijící od rozdělení federace v Praze, Péter Győri. Zinscenoval působivé představení kombinující umění jednotlivých etnik a náboženství.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Dervišové na projektu Světlo porozumění

„Naprostá většina účinkujících se viděla dnes poprvé naživo. Věřím, že i naše společná hudba je důkaz, že vzájemná tolerance je základ společné existence,“ řekl tisícihlavému obecenstvu autor projektu.

V něm jako živý důkaz tolerance a soužití různých vyznání a národů sedělo šest vůdců náboženských komunit, jež působí v Turecku kromě většinových muslimů.

Ekumenického patriarchu ortodoxní církve, vrchního rabína v Turecku, arménského patriarchu, patriarchu syrské katolické církve a syrského ortodoxního patriarchu při sledování umělců doplnil představitel české židovské menšiny vrchní rabín Karol Sidon. Akce trvala přibližně dvě a půl hodiny, vystupující sklidili zasloužený mohutný aplaus ve stoje.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Představitelé šesti náboženských komunit se shromáždili na akci při zahájení CZ Press v Istanbulu.

Samotný projekt spojující kultury a náboženství nazvaný Světlo porozumění se podle jeho autora Győriho konal poprvé v roce 2004 v pražské Španělské synagoze. V budoucnu je naplánován také v dalších zemích, např. v Izraeli.

České předsednictví v Radě EU - Co přesně znamená?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám