Hlavní obsah

Další sankce proti Rusku na obzoru. Tentokrát míří na zlato i cenu ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy ze skupiny velkých světových ekonomik G7 chtějí udržet a rozšířit sankce proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Jejich představitelé v úterním závěrečném prohlášení po summitu v bavorském alpském zámku Elmau uvedli, že chtějí ve vzájemném souladu dále snižovat ruské příjmy včetně těch z prodeje zlata. Chtějí také zvážit možné stanovení cenového stropu na ruské energie.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Budeme stát za Ukrajinou tak dlouho, dokud to bude třeba. Poskytneme jí potřebnou finanční, humanitární, vojenskou a diplomatickou podporu v její statečné obraně suverenity a územní celistvosti,” uvedli představitelé Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a USA, jejichž země skupinu tvoří.

„Budeme pokračovat v uvalování tvrdých a dlouhodobých opatření proti Rusku, abychom tuto válku pomohli ukončit," konstatovali státníci.

„Zůstáváme pevně odhodláni dále koordinovat bezprecedentní sankce, dokud to bude třeba. Budeme postupovat jednotně v každé fázi a budeme snižovat ruské příjmy včetně těch ze zlata,” dodali.

Zákaz ruského zlata

Spojené státy, Británie, Kanada a Japonsko během summitu oznámily, že zakážou dovoz ruského zlata. Evropská unie, která se vrcholné schůzky rovněž zúčastnila, chce o tomto odvetném opatření jednat, přičemž její představitelé se k takovému kroku staví vstřícně.

Scholz: Čeká nás doba nejistoty, ale Putin nesmí vyhrát

Evropa

Spojené státy hodlají také zavést cenový strop na ruskou ropu, aby znemožnily Rusku vydělávat na vysokých cenách energií. EU má vůči tomu výhrady, v závěrečném komuniké se nicméně země G7 zavázaly, že prověří možnosti „dodatečných opatření, jako jsou cenové stropy”.

„Ujišťujeme, že naším závazkem je postupně se zbavit závislosti na ruských energiích, a to bez kompromisů vůči našim klimatickým cílům,” dodali představitelé G7.

Reklama

Výběr článků

Načítám