Hlavní obsah

Johnson nezvládá pandemii, ztratil by mandát i většinu v parlamentu, ukázal průzkum

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská veřejnost není spokojena s tím, jak jejich vláda řeší pandemickou situaci. Zdravotníci již naočkovali přes milion lidí, mutace koronaviru se ale šíří a země bude muset zřejmě přejít do dalšího lockdownu. Kdyby nyní yly volby do britské sněmovny, konzervativci Borise Johnsona by v něm ztratili většinu. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Focaldata.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský premiér Boris Johnson před sídlem premiéra

Článek

Poslední volby do dolní komory britského parlamentu se konaly v prosinci 2019. Tehdy získala Konzervativní strana většinu 365 křesel v 650členné sněmovně.

Britská veřejnost ale není s počínáním Johnsonovy vlády v posledních měsících spokojena.

Britové chtěli méně migrantů, víc peněz a nezávislost. Možná to získají, bude to ale bolet

Evropa

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Focaldata by v tuto chvíli toryové (britští konzervativci) ztratili 81 křesel. Také popularita samotného premiéra prudce klesla, mandát by ve svém obvodu Uxbridge neobhájil. Průzkumu veřejného mínění se zúčastnilo přes 22 tisíc respondentů.

Podle deníku Guardian jsou lidé nespokojeni nejen s řešením koronavirové krize, ale také s jednáním o brexitu.

Přehledně: Na čem se Británie dohodla s EU

Ekonomika

Británie k 1.1. zpřetrhala své dosavadní vazby s Evropskou unií a bude se řídit novou dohodou, kterou Johnson s Evropskou komisí dojednal na Štědrý den. Část společnosti je ale s dohodou nespokojena.

Červená zeď je zpět

Labouristé, kteří pod novým vedením dlouhodobě posilují, by podle dat zmíněného průzkumu získali velkou část obvodů ve středu a na severu Anglie, stejně jako ve Walesu.

Právě tyto tři oblasti historicky nejvíce sympatizují s levicí a s odkazem na stranickou barvu labouristů se jim společně říká „červená zeď“ (angl. Red wall).

Foto: Reuters

Předseda labouristů Keir Starmer

Průzkum také poodkryl atmosféru ve Skotsku, kde tamní vláda ztrácí s Londýnem trpělivost. Lidé se tam výrazně odklonili od obou hlavních britských stran. Skotská národní strana Nicoly Sturgeonové by získala 57 z 59 křesel.

Nabízela by se tak koalice s labouristy, ale Skotové by takový výsledek patrně využili jako argument pro vyhlášení referenda o nezávislosti.

Sturgeonová chce Skotsko v Evropské unii

Evropa

Milion naočkovaných, přesto další rekord

Británie za sobotu zaznamenala přes 57 tisíc nových případů nakažených, což je vůbec nejvíce od začátku pandemie. Podle odborníků je nezbytné, aby byly koronavirovou vakcínou naočkovány dva miliony lidí týdně. Od 8. prosince zatím zdravotníci stihli jeden milion. I tak je to v Evropě nejvíc.

Vakcíny nekombinujte, rozporuje britský úřad stanovisko vlády

Domácí

Premiér Johnson uznal, že situace není dobrá a připustil další zpřísnění opatření. Média již spekulují, že by vláda mohla vyhlásit další celostátní lockdown, v pořadí už třetí.

Reklama

Výběr článků

Načítám