Hlavní obsah

Vakcíny nekombinujte, rozporuje britský úřad stanovisko vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský úřad pro veřejné zdraví (PHE) nedoporučuje, aby docházelo ke kombinaci vakcín proti koronaviru od různých výrobců. Možné je to pouze ve velmi výjimečných případech. V zemi se již očkuje látkou vyvinutou společnostmi Pfizer a BioNTech a nově bude dostupná i vakcína Oxfordské univerzity, která vznikla ve spolupráci s firmou AstraZeneca.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obě vakcíny se podávají ve dvou dávkách. Britská vláda ve čtvrtek uvedla, že pokud někdo jde na druhou injekci a není k dispozici stejná vakcína, jakou dostal při první dávce, „je rozumné” nabídnout mu jinou vakcínu.

Vláda k tomu podle portálu The Independent dodala, že k tomuto kroku je vhodné přistoupit, pokud je dotyčný vysoce ohrožený nákazou nebo pokud je pravděpodobné, že by znova na očkování už nepřišel.

Velká Británie a Izrael už naočkovaly milion lidí

Blízký a Střední východ

Nicméně Mary Ramsayová, která na PHE dohlíží na očkování, k tomu řekla, že „nedoporučuje kombinování vakcín proti covidu-19”. „Když v první dávce dostanete látku od Pfizeru, neměli byste v té druhé dostat vakcínu od firmy AstraZeneca a obráceně,” uvedla.

Zkombinovat vakcíny od obou výrobců je podle ní možné jen „v mimořádně výjimečných případech, kdy stejná vakcína není dostupná, nebo kdy se neví, jakou vakcínu daný pacient v první dávce dostal”.

Podle Ramsayové je nutné udělat vše pro to, aby lidé dostávali obě dávky stejné vakcíny, nicméně pokud to není možné, je lepší podat druhou dávku od jiného výrobce než nic.

Británie 8. prosince jako první na Západě začala očkovat proti koronaviru vakcínou od společností Pfizer a BioNTech, většina zemí Evropské unie vakcinaci zahájila minulý víkend. Očekává se, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) příští týden vydá posudek k očkovací látce od americké firmy Moderna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám