Hlavní obsah

Německo už není bezpečné, zní z AfD

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá pravicová a silně protiuprchlická strana Alternativa pro Německo (AfD) využila útok k okamžitému útoku na kancléřku Merkelovou.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Frauke Petryová, předsedkyně pravicové populistické strany Alternativa pro Německo (AfD)

Článek

„Kdy už se Německo začne bránit? Kdy skončí tohle nesnesitelné pokrytectví? Za tyhle mrtvé může Merkelová,“ vzkázal člen AfD Marcus Pretzell.

„Společenská situace, v níž se mohou odehrávat takové činy, byla systematicky importována poslední rok a půl,“ přisadila si šéf-ka AfD Frauke Petryová.

„Německo přestalo být bezpečnou zemí. Je zodpovědností spolkové kancléřky, aby vám to sdělila. Ale protože ona to udělat nechce, budu to muset říkat já,“ prohlásila v úterý Petryová. AfD podle ní požaduje obnovení kontroly státu nad německým územím, žádná „ale a kdyby“.

25. června – Šest lidí utrpělo zranění po útoku v azylovém středisku v Genshagenu u Berlína.
18. července – Mladý žadatel o azyl z Afghánistánu napadl nožem a sekyrou cestující vlaku do bavorského Würzburgu.
24. července – Syrský žadatel o azyl zabil na autobusovém nádraží v Reutlingenu na jihu Německa ženu mačetou.
24. července – V bavorském Ansbachu se odpálil u vstupu na hudební festival sedmadvacetiletý Syřan. Zraněno bylo 12 lidí, útočník zemřel.
19. prosince – Při útoku nákladním vozem na vánoční trh v Berlíně zahynulo 12 lidí.

Německý analytik Christian Mölling říká, že pro Merkelovou je nyní klíčové, jak se k útoku postaví její Křesťanskodemokratická unie (CDU). „Výsledek vyšetřování ukáže, jak vysokou politickou cenu kancléřka zaplatí. Osamělého útočníka by veřejnost snad ještě akceptovala, ale jakmile se ukáže, že jde o organizovanou strukturu běženců, bude zřejmé, že Německo nezvládlo screening lidí přicházejících v rámci imigrační vlny,“ myslí si expert.

Nelze čekat od lidí, že se smíří s tím, že na ně budou útočit lidé muslimského původu
bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann

Politici zatím spíše vyčkávají, bavorská CSU, která ostře kritizuje postoj Merkelové k uprchlíkům, si ale s útokem pospíšila. „Pokud se ukáže, že útočil žadatel o azyl, pak je třeba přehodnotit celý způsob přijímání běženců,“ řekl v úterý bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Vyzval také k otevřené společenské debatě o rizicích, která Německu hrozí v souvislosti s počtem uprchlíků. „Nelze čekat od lidí, že se smíří s tím, že na ně budou útočit lidé muslimského původu,“ dodal.

Server Spiegel Online nicméně vyzval ke střízlivosti a odsoudil „cyniky typu AfD, kteří se snaží politicky přiživit na této situaci“. „Rozeštvávají lidi, a tím jen napomáhají cílům teroristů. Ti nás nenávidí a chtějí, abychom se nenáviděli mezi sebou,“ dodal Spiegel Online.

Reklama

Výběr článků

Načítám