Hlavní obsah

Rusové se pokoušejí prorazit ukrajinskou obranu na severu, Kyjev vyslal posily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská armáda se snaží prolomit obranu v pohraničí v Charkovské oblasti. Od noci oblast masivně ostřeluje. Ukrajinci do oblasti vyslali posily, uvedlo ministerstvo obrany v Kyjevě s tím, že dosavadní údery se podařilo odrazit, ale boje pokračují. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že na ruský pozemní útok v oblasti byly ukrajinské jednotky připravené.

Následky ostřelování CharkovaVideo: Reuters

 
Článek

„Přibližně v pět ráno se nepřítel začal pokoušet prorazit naši obrannou linii,“ uvedl Oleh Syněhubov, náčelník vojenské správy Charkovské oblasti. „Okupanti zintenzivnili ostřelování severní fronty. Nepřítel útočí na město Vovčansk,“ doplnil.

Podle ukrajinského ministerstva obrany se všechny útoky až dosud podařilo odrazit. Agentura Reuters nicméně píše, že na Ukrajině se otevřela nová fronta a ruské síly při své operaci dosáhly úspěchů, byť omezených. Podle webu Ukrajinska pravda, který se odvolává na nejmenovaný zdroj z ukrajinské armády, obsadily osady Streleče, Krasnoje, Pylnaja a Borisovka.

List detaily o útocích uvádí s odkazem na vojenské zdroje. Podle ní došlo k několika neúspěšným pokusům sabotážních a průzkumných skupin prolomit ukrajinskou obranu.

„Místní říkají, že takové ostřelování ještě nezažili. Ve Vovčansku je teď velmi nebezpečno,“ řekl velitel vojenské správy. „Ozbrojené síly Ukrajiny sebevědomě drží své pozice: neztratily ani metr. Nepřátelská skupina nepředstavuje pro Charkov hrozbu, její síly stačí jen na provokace na severní frontě,“ uvedl Syněhubov.

Zelenskyj v pátek na tiskové konferenci v Kyjevě podle agentury Reuters prohlásil, že ukrajinské síly byly na ruský nápor na severovýchodní hranici připraveny. Moskva ale podle něj může do oblasti vyslat nové vojáky.

Ukrajinské úřady v pátek kvůli ruským útokům pomohly s evakuací obyvatel Vovčansku a okolí, uvedla podle Reuters místní správa. Ve městě před válkou žilo na 17 000 obyvatel. Syněhubov uvedl, že ve městě je jeden mrtvý a několik zraněných.

Ukrajina vytlačila ruské jednotky z většiny Charkovské oblasti při bleskové ofenzivě v druhé polovině roku 2022, jen několik měsíců po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Ruské síly se ale po loňském útlumu na bojišti vrátily do ofenzivy a pomalu postupují v jižněji položené Doněcké oblasti.

Ukrajina vytváří síť podzemních zbrojovek

Evropa

Výběr článků

Načítám