Hlavní obsah

V Libavé probíhají největší manévry americké armády na českém území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libavá

Největší vojenské manévry americké armády na českém území v těchto dnech zažívá vojenský prostor Libavá. Dvoutýdenního vojenského cvičení Immediate Response (Okamžitá odezva) se účastní 850 vojáků 29. pěší divize Národní gardy Virginie a dalších asi 350 českých vojáků 72. mechanizovaného praporu. Hlavním smyslem cvičení je sladění amerických a českých jednotek při jejich společné komunikaci v akci.

Společné cvičení české a americké armády Immediate Response 2024 v LibavéVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Nynější operace v Libavé je součástí vojenského cvičení Defender Europe, kterého se při třinácti akcích v různých zemích Evropy účastní devadesát tisíc vojáků ze všech států NATO.

„Společným cílem je demonstrovat schopnosti Aliance rychle nasadit síly ze Severní Ameriky a dalších území NATO k posílení obrany Evropy a tím prokázat sílu a odhodlání Aliance bránit její území a společné hodnoty,“ vysvětlil velitel Velitelství pro operace Armády ČR Václav Vlček.

Společný útok na vyvýšený cíl

V pátek při dopoledním cvičení demonstrovali čeští a američtí vojáci společný útok jednotek na vyvýšený cíl se snahou společné rádiové komunikace v bojových vozech.

Americké manévry v Libavé. Na cvičení Immediate Response přijede 800 vojáků z USA

Domácí

„Prověřili jsme schopnosti českých vojáků zapojit se do plného taktického plánovacího procesu v mezinárodním prostředí a v neposlední řadě i provést národní hodnocení bojové připravenosti 72. mechanizovaného praporu. Co do komunikace nebyly problémy. Technologie radiostanic máme obdobné,“ přiblížil zástupce velitele 72. mechanizovaného praporu Miroslav Vybíral. „Schopnost vzájemné spolupráce a logistických kanálů je excelentní,“ hodnotil páteční akci velitel americké jednotky Kevin Hoffman.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Čeští tankisté projíždějí kolem amerického bojového vozidla pěchoty M2 Bradley.

Z dvanácti set vojáků v pátek vyrazilo v předem daném prostoru dvou kilometrů čtverečních do cvičného útoku na cíl umístěný na vyvýšeném kopci kolem sedmdesáti amerických a sto třiceti českých vojáků. Šlo o taktické cvičení před vrcholem příštího týdne, kdy budou zapojeni všichni vojáci do čtyřiadvacetihodinové akce v terénu Libavé.

Podle zástupce velícího generála pro podporu 29. pěší divize Wesleyho Murraye toto cvičení ukazuje schopnost spojenců v NATO vzájemně se integrovat. „Společně jsme silnější. Každým dnem, kdy děláme něco, jako je toto, je pravděpodobnější, že odradíme každou hrozbu vůči spojencům. Pro americké síly je to sem dlouhá cesta z USA, takže jsme se nasazením do ČR hodně naučili,“ řekl Murray. Doplnil, že od českých vojáků se americká strana naučila jiný způsob boje.

Na spolupráci obou armád se v pátek na Libavou přijel podívat i americký velvyslanec Bijan Sabet. „Spolupráce zemí ČR a USA nikdy nebyla silnější. To, co dnes vidíte, je toho příkladem. Stavíme na pevnosti současné americko-české dohody o obranné spolupráci. Naše armády mohou trénovat a cvičit společně, posilovat interoperabilitu, posilovat NATO, naše armády,“ řekl novinářům velvyslanec.

Pro české vojáky se nejedná o první společné cvičení s jednotkami armády Spojených států, celou řadu společných zkušeností mají také z nasazení v zahraničních operacích nebo odborných kurzů v USA.

NATO bylo založeno v roce 1949, první vojenská cvičení pod jeho hlavičkou se uskutečnila na podzim roku 1951. Od té doby NATO provedlo tisíce cvičení napříč různými druhy sil a vojenskými doménami. Po ruské anexi Krymu v roce 2014 se Aliance více zaměřila na procvičování společné obrany, po invazi na Ukrajinu se naplno začala věnovat rozpracování a testování nových obranných plánů, nejpodrobnějších od dob zmíněné studené války.

NATO chystá největší vojenské cvičení od dob studené války

Evropa

Výběr článků

Načítám