Hlavní obsah

Washington udělí Ukrajincům, kteří jsou už v USA, dočasný chráněný status

Washington

Spojené státy udělí Ukrajincům, kteří jsou už v USA, dočasný chráněný status. Oznámilo to ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS), které tak reaguje na invazi ruských vojsk do východoevropské země. Tento krok umožní Ukrajincům ve Spojených státech legálně zůstat a pracovat po dobu 18 měsíců, napsala agentura Reuters, podle níž se rozhodnutí dotkne desítek tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Alejandro Mayorkas

Článek

„Úmyslný a nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu vyústil v pokračující válku a nesmyslné násilí. Ukrajince tak přinutil hledat útočiště v jiných zemích," uvedl americký ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas. „V této mimořádné době budeme i nadále nabízet podporu a ochranu ukrajinským státním příslušníkům ve Spojených státech”.

Ředitelka školy: Popisují nám, že je to ještě horší, než vidíme ve zprávách

Věda a školy

Dočasný chráněný status (TPS) se vztahuje na cizince, kteří by čelili extrémním potížím v případě, že by se museli vrátit do vlasti devastované ozbrojeným konfliktem nebo přírodní katastrofou, uvedla stanice CNN na svém webu. Ochrana se týká pouze lidí, kteří se už nacházejí ve Spojených státech.

Na dočasném zavedení mimořádné ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny se ve čtvrtek shodly státy Evropské unie. Novinářům to po jednání unijních ministrů vnitra řekl český ministr Vít Rakušan. Ukrajincům prchajícím před válkou vyvolanou ruskou invazí státy EU nejméně na rok zajistí přístup k práci, vzdělání či sociální podpoře.

Rakušan: Do Česka míří denně 5 tisíc uprchlíků

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám