Hlavní obsah

Rusko neustoupilo ani o píď. Chce stažení NATO i ze střední Evropy včetně Česka

– Moskva/Washington • Aktualizováno

Ruská státní zpravodajská agentura TASS ve čtvrtek odpoledne zveřejnila písemnou odpověď Kremlu na návrhy Západu, které se týkají vyjednávání o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny. Rusko zopakovalo svoje požadavky z minulého roku a postěžovalo si, že Západ ignoruje jeho základní bezpečnostní zájmy. Opět pohrozilo opatřeními „vojensko-technického charakteru“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Naše červené čáry a klíčové bezpečnostní zájmy jsou ignorovány a nezcizitelné právo Ruska na jejich prosazování je odmítáno. Pro nás je to samozřejmě nepřijatelné,” stojí v dokumentu.

PŘEHLEDNĚ: Co požaduje Rusko

Evropa

V úvodu odpovědi ruská strana zopakovala svůj požadavek, aby bylo vyloučeno budoucí členství Ukrajiny a Gruzie v NATO a aby se síly Severoatlantické aliance stáhly ze střední a východní Evropy. Rozmístění vojenských možností a infrastruktury aliance se má podle Moskvy vrátit do roku 1997. Tehdy Rusko a NATO podepsaly základní úmluvu o spolupráci.

Není jasné, jak by přesně takový scénář vypadal. Vzhledem k tomu, že i Česká republika vstoupila do NATO až v roce 1999, nesměly by na jejím území cvičit žádné spřátelené jednotky. Spolu s Českem vstoupily do NATO také Polsko a Maďarsko, zatímco Slovensko je členem od roku 2004.

Češi by museli žádat o svolení Kreml. Johnson v parlamentu odmítl ruské požadavky

Zahraniční

Rusko dále kritizuje Washington, že ruské návrhy „překrucuje” tak, aby zapadaly do zájmů západních mocností. „Rostoucí vojenská aktivita Spojených států a NATO přímo na ruských hranicích je alarmující, zatímco naše 'červené čáry' a základní bezpečnostní zájmy, stejně jako suverénní právo Ruska na jejich ochranu, jsou nadále ignorovány,” píše se v textu.

Pokud Washington nebude připraven zabývat se podstatou ruských návrhů, musí být podle dopisu připraven na ruskou reakci „prostřednictvím provádění vojensko-technických opatření”.

Biden: Hrozba ruské invaze na Ukrajinu je bezprostřední

Evropa

USA nabídly Rusku jednání o inspekci základen NATO

Američané oficiálně nezveřejnili, co Rusům na konci ledna nabídli, ale španělský deník El País dokument publikoval.

Spojené státy uvedly, že jsou ochotny s Moskvou diskutovat o způsobu, jak by si Rusko mohlo ověřit, že se na základnách NATO v Rumunsku a Polsku nenacházejí střely s plochou dráhou letu Tomahawk. A to v případě, pokud by Moskva byla ochotna sdílet podobné informace o svých dvou vojenských základnách.

Washington je také připraven jednat o konceptu „nerozdělitelnosti bezpečnosti”, který Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) schválila v roce 2010. Právě na tento princip nedělitelné bezpečnosti Moskva apeluje.

Spojené státy také požadují okamžité zahájení jednání o nové dohodě o kontrole jaderných zbraní, která by nahradila smlouvu START, jejíž platnost vyprší v únoru 2026. Jsou připraveny jednat mimo jiné o kontrole tzv. nestrategických jaderných zbraní.

Šéf estonské rozvědky: Rusko plánuje omezený útok na Ukrajinu, povzbudí jeho apetit

Evropa

Krym jsme neanektovali

Rusko v aktuální reakci znovu popřelo, že by plánovalo invazi na Ukrajinu, a odmítlo odpovědnost za eskalaci napětí na společných hranicích. Stejně tak odmítlo americkou rétoriku, že „okupovalo Krym”, nebo že „zažehlo konflikt na Donbasu”.

„Pro deeskalaci situace kolem Ukrajiny jsou zásadní následující kroky. Patří mezi ně přinucení Kyjeva k zavedení souboru opatření, zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu, stažení všech západních poradců a instruktorů, odmítnutí jakýchkoli společných cvičení zemí NATO s ukrajinskými ozbrojenými silami a stažení všech zahraničních zbraní, které byly Kyjevu dříve dodány mimo ukrajinské území,” stojí v dopise.

Rusko vyhostilo zástupce amerického velvyslance v Moskvě

Evropa

Moskva dále vyzvala Spojené státy a NATO, aby nereagovaly na jednotlivé části balíčku návrhů, ale aby je vnímaly jako celek.

Reklama

Výběr článků

Načítám