Hlavní obsah

Biden: Hrozba ruské invaze na Ukrajinu je bezprostřední

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek znovu prohlásil, že Rusko je podle informací amerických zpravodajských služeb nachystáno k invazi na Ukrajinu. Hrozba útoku Ruské federace proti sousední zemi je podle šéfa Bílého domu bezprostřední.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Nebezpečí ruské invaze na Ukrajinu je velmi vysoké,” prohlásil americký prezident Joe Biden před odletem do amerického státu Ohio.

Vše podle něj nasvědčuje tomu, že Rusko je připraveno do sousední země vpadnout.

Šéf Bílého domu podle agentury Reuters rovněž poukázal na informace, podle nichž Rusko provádí operace, které mají působit jako akce někoho jiného, a tím si vytváří záminku k vojenské akci.

Rusko neustoupilo ani o píď. Chce stažení NATO i ze střední Evropy včetně Česka

Zahraniční

Před útokem varuje i velvyslankyně při OSN

Ruští vojáci se podle informací Spojených států nadále přibližují ukrajinským hranicím. Podle americké velvyslankyně při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové se jedná o klíčový okamžik. „Důkazy z místa ukazují, že Rusko směřuje k bezprostřední invazi,“ řekla.

Velvyslankyně dodala, že USA dělají, co je v jejich silách, aby zabránily ozbrojenému konfliktu.

Foto: Profimedia.cz

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová

Šéf diplomacie Antony Blinken kvůli tomu bezprostředně změnil svůj rozvrh. Vystoupí tak na zasedání Rady bezpečnosti OSN s projevem o intenzivním odhodlání Spojených států k diplomacii a deeskalaci situace na ukrajinských hranicích.

Ruské ministerstvo zahraničí nicméně ve čtvrtek v písemném prohlášení zopakovalo, že invazi na Ukrajinu neplánuje. „Spojené státy a jejich spojenci o tom hovoří už od podzimu, ale žádnou invazi neplánujeme. Zprávy o tom, že Rusko je zodpovědné za eskalaci situace, tudíž vnímáme jako pokus o to dostat Rusko pod tlak a znehodnotit naše návrhy ohledně otázky bezpečnosti,” citovala agentura TASS.

Zelenskyj žádá o schůzku s Putinem, Kreml ho posílá na Donbas

Zahraniční

Od hranic, nebo k hranicím?

Rusko v posledních dnech uvedlo, že ukončilo několik vojenských cvičení na hranicích s Ukrajinou a část vojáků stahuje zpět. Představitelé USA i OSN ale vzápětí začali upozorňovat na to, že ve skutečnosti ruské jednotky míří blíž hranicím s Ukrajinou.

Tuto informaci zopakoval ve čtvrtek také americký ministr obrany Lloyd Austin při návštěvě centrály NATO v Bruselu. „Rusko nasazuje více bojových a podpůrných letadel, zvyšuje svou připravenost v Černém moři a navyšuje zásoby krve pro raněné,“ uvedl Austin.

Válka začne ve středu? Dejte nám vědět, utahuje si Rusko ze západních médií

Evropa

Americká i britská média už dříve informovala o tom, že invaze na Ukrajinu začne tuto středu. Rusko si následně ze západních médií začalo utahovat. „Oznamte nám harmonogram našich invazí na příští rok. Rád bych si naplánovala dovolenou,“ napsala například mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Biden: Ruský útok je stále velmi reálný

Amerika

Anketa

Věříte americkým informacím o tom, že Rusko bezprostředně chystá invazi na Ukrajinu?
Ano
32,6 %
Ne
67,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9166 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám