Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co požaduje Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Novinky přinášejí přehled deseti požadavků, jež ve čtvrtek poslalo Rusko Spojeným státům.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při hovoru s německým kancléřem Olafem Scholzem

Článek

Dopis začíná obecnou charakteristikou, ve které Rusko konstatuje, že Američané neposkytli konstruktivní odpověď na ruské návrhy.

Řeč je o odmítnutí dalšího rozšiřování NATO, odstoupení od tzv. bukurešťského formátu, v rámci kterého se Ukrajina a Gruzie mají stát členy NATO, a také odmítnutí vytváření vojenských základen na území států bývalého Sovětského svazu, a to včetně využívání jejich infrastruktury k provádění jakékoli vojenské činnosti, jakož i navrácení vojenského potenciálu a infrastruktury NATO do stavu z roku 1997, kdy byl podepsán Zakládající akt Ruska s NATO.

Vzhledem k tomu, že Česká republika vstoupila do NATO až v roce 1999, je možné, že by ani na jejím území nesměly například cvičit žádné spřátelené jednotky.

„Tato ustanovení mají pro Ruskou federaci zásadní význam,” uvádí se v úvodu dopisu. Další body jsou vypsány níže.

Ukrajina

Rusko ujišťuje, že neplánuje invazi na Ukrajinu. Žádá ale garanci, že Ukrajina (spolu s Gruzií) nebude přijata do Severoatlantické aliance. Moskva vyjadřuje obavu, že bude-li Ukrajina přijata do NATO, pokusí se Kyjev silou získat zpět poloostrov Krym, k čemuž využije v souladu s článkem 5 Washingtonské smlouvy pomoci Spojených států a jejich spojenců. Urovnání konfliktu je podle ruské strany možné dodržováním Minských dohod.

Pro deeskalaci konfliktu je podle Ruska důležité podniknout také následující kroky: zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu, stáhnout všechny západní poradce a instruktory, zakázat přítomnost NATO při jakýchkoliv cvičeních s ozbrojenými silami Ukrajiny a vrácení nebo export všech zbraní, které Kyjev obdržel ze zahraničí.

Rusko neustoupilo ani o píď. Chce stažení NATO i ze střední Evropy včetně Česka

Zahraniční

Vynucení změny myšlení

Rusko uvádí, že rozmístění svých ozbrojených sil na území Ruské federace nemá a nemůže ovlivnit zájmy Spojených států. „Připomínáme, že na území Ukrajiny nejsou žádné naše síly,” stojí v dopise.

Rusku vadí, že Spojené státy trvají na tom, že zlepšení bezpečnostní situace lze dosáhnout pouze deeskalací situace na Ukrajině, tedy stažení ruských vojáků z pohraničí, ale nijak nereflektují na ruské požadavky.

Rusko například upozorňuje, že USA a jejich spojenci přesouvají vojenskou infrastrukturu na východ a rozmisťují ji na území nových členů, čímž „volně interpretovali” ustanovení zakládajícího aktu o spolupráci Ruska s NATO z roku 1997 o „zřeknutí se dodatečného trvalého nasazení značných bojových sil”.

Zásada nedělitelnosti bezpečnosti

Spojené státy lpí na konceptu nedělitelnosti bezpečnosti a podle Ruska tím vytváří výhody pro sebe a neberou ohled na bezpečnostní zájmy Ruska, které jsou ignorovány a nezadatelné právo Ruska se o ně starat je popíráno. „Pro nás je to samozřejmě nepřijatelné,” uvádí se v dopise.

Zelenskyj žádá o schůzku s Putinem, Kreml ho posílá na Donbas

Zahraniční

Politika otevřených dveří NATO

Rusko očekává, že se NATO jednou pro vždy zaváže nerozšiřovat se dál na východ. Takzvaná politika otevřených dveří je podle ruské strany v přímém rozporu se závazkem vedoucích představitelů všech účastnických států Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) „neposilovat vlastní bezpečnost na úkor bezpečnosti ostatních“.

Charakter balíčku návrhů

Spojené státy podle Ruska ignorují balíček návrhů jako celek a místo toho reagují jen na ty části, které se jim hodí. Rusko zopakovalo, že se snaží dosáhnout „dlouhodobého urovnání nepřijatelné situace, která se v euroatlantickém regionu vyvíjí“. Pokud se obě strany nedohodnou na základních principech, pak nebudou jakákoli bezpečností opatření dlouhodobě udržitelná.

Rusko vyhostilo zástupce amerického velvyslance v Moskvě

Evropa

Rozmístění jaderných zbraní mimo území států

Rusko požaduje, aby USA stáhly jaderné zbraně, které jsou rozmístěny v jiných státech NATO tak, že jsou schopny zasáhnout cíle na území Ruska.

Pozemní rakety středního a krátkého doletu

Rusko se domnívá, že tyto typy zbraní jsou nezbytnou součástí bezpečnostního nastavení, a chce se dohodnout na pravidlech jejich rozmisťování. V tomto ohledu existuje konsensus na obecném přístupu k řešení, detaily se budou teprve dojednávat.

Lídři EU zřejmě nebudou jednat o sankcích proti Rusku, neshodli by se

Evropa

Těžké bombardéry a hladinová bojová plavidla

Rusko požaduje opatření ke snížení rizik v souvislosti s lety těžkých bombardérů a plaveb bojových hladinových lodí v blízkosti státních hranic.

Vojenská cvičení a manévry

Vojenská cvičení v dohodnutých oblastech u hranic by měla mít omezený rozsah a strany by se o svých manévrech celkově měly pravidelně informovat. Rusko nicméně nesouhlasí s návrhem Spojených států na vyšší transparentnost s argumentem, že cílem takového návrhu je pouze snaha „posvítit si“ na činnost sil Ruské federace.

Reklama

Výběr článků

Načítám