Hlavní obsah

Pákistánské aerolinky vypraví první komerční let do Kábulu od nástupu Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Islámábád

První komerční let do Kábulu po ovládnutí Afghánistánu islamistickým hnutím Tálibán spojí v pondělí afghánské hlavní město s pákistánskou metropolí Islámábád, oznámily dnes pákistánské aerolinie PIA. Veškeré civilní lety do Kábulu byly přerušeny 15. srpna poté, co moc v zemi převzal Tálibán. Podle letecké společnosti je o první letecké spojení do Kábulu zájem zejména mezi humanitárními pracovníky a novináři, uvedla agentura AFP.

Foto: Stringer, Reuters

Tálibán hlídkuje v humvee na kábulském letišti.

Článek

„Máme všechna technická povolení pro letecké operace. Náš první komerční let zajistí stroj Airbus A320, odletí z Islámábádu do Kábulu 13. září. V tuto chvíli máme 73 zájemců o let," uvedl mluvčí PIA Abdulláh Hafíz Chán a doplnil, že poptávka po komerčním letu je "velmi povzbudivá".

Pondělní let PIA bude prvním komerčním letem do Kábulu od stažení amerických a spojeneckých vojsk z Afghánistánu 30. srpna. Jeden mezinárodní let z Kábulu odletěl již čtvrtek, ovšem nebyl komerční.

Tálibán ponížil Západ, nad Kandahárem hlídkuje s americkým Black Hawkem

Svět

V pátek z Kábulu vzlétl stroj Qatar Airways se 158 cestujícími na palubě, převážel Američany, Němce, Kanaďany nebo Francouze. Ani na tento let ovšem nebylo možné si zakoupit letenku.

Po překvapivé a bleskové ofenzivě radikálního hnutí Tálibán, které v srpnu převzalo moc v Afghánistánu, Američané a jejich spojenci vypravili z kábulského letiště od 13. srpna celkem 778 evakuačních letů, na jejichž palubě bylo 124.334 lidí. Letiště bylo prakticky jedinou cestou ze země a v jeho okolí i přímo na letištní ploše panoval značný chaos. Provoz byl opakovaně přerušován.

V USA jsou i afghánské dětské nevěsty. Aby unikly Tálibánu, zoufalé rodiny je provdaly

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám