Hlavní obsah

Tálibán ponížil Západ, nad Kandahárem hlídkuje s americkým Black Hawkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Hnutí Tálibán zveřejnilo záběry, jak létá nad Kandahárem s vrtulníkem UH-60 Black Hawk. Už minulý týden se objevily záběry, jak se strojem za 5,9 milionu dolarů popojíždí po kandahárském letišti. Tálibán se zmocnil spolu s řadou ručních zbraní dodaných afghánským bezpečnostním silám z USA i vrtulníků a velkého množství vozidel včetně obrněné techniky.

Foto: Kathy Gannon, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu na kábulském letišti. Část už má americké zbraně.

Článek

Na sociální síti Twitter zveřejnil Tálibán na neověřeném účtu Talib Times nejprve prohlášení: „Naše vzdušné síly! V tuto chvíli vrtulníky vzdušných sil Islámského emirátu už létají a hlídkují nad městem Kandahár.“ Pod vrtulníkem byl na laně muž.

O hodinu později se objevil záběr kamuflovaného vrtulníku UH-0 Black Hawk ve vzduchu se slovy: „První let Black Hawku.“

Oba tweety vyvrátily spekulace expertů, že Tálibán nemá piloty schopné ovládat americké stroje, jen několik přeběhnuvších starších afghánských pilotů, kteří létali na ruských strojích Mi-8/17 a Mi-24. Otázkou ovšem zůstává, jak dlouho bude Tálibán v tvrdých afghánských podmínkách schopen citlivou a na údržbu náročnou americkou techniku udržovat provozuschopnou.

Tálibán pak zveřejnil rozhovor s afghánským pilotem Black Hawku Sardardem  Mazlúmem, který v kokpitu stroje přivítal vládu Tálibánu a a řekl, že zůstane ve službě.

Tálibán se zmocnil dalších zbraní

Na stejném twitterovém účtu se Tálibán pochlubil i dalšími zbraněmi, které získal. Tentokrát to nebyly obligátní karabiny M-4 a ostřelovačské pušky M-23 nebo taktické vesty a brýle pro noční vidění. Na jednom snímku jsou vidět další desítky nových, v řadách vyrovnaných vozidel humvee.

Tálibové se projíždí v blackhawku. Získali americkou výzbroj za miliardy dolarů

Svět

Především však jde o desítky minám odolných lehkých obrněných kolových vozidel ASV pro bezpečnostní službu M1117, která užívá americká vojenská policie. Tato vozidla se nedají tak snadno ničit nastraženými náložemi jako humvee. Svou odolnost proti nim prokázala právě v Afghánistánu. Boky i čelo mají navíc zkosené bez kolmých ploch, aby odrážely většinu střel z RPG. Část je jich vybavena střeleckou věží s půlpalcovým kulometem.

Na kábulském letišti padla Tálibánu do rukou ještě další letadla – lehké bitevníky A-19 Super Tucano a lehké vrtulníky MD530. Ukázalo se, že Američané před stažením nedokázali zničit veškerou do Kábulu dodanou techniku. Část ale zlikvidovali.

Spojené státy dodaly afghánským bezpečnostním silám výzbroj a výstroj za 83 miliardy dolarů.

U kábulského letiště se pod širým nebem nacházejí desítky tanků a obrněných vozidel, většinou ještě ze sovětské éry. Jde o vyřazené stroje, na některých je patrné, že jsou nepojízdné, ale u části zřejmě nebude těžké je zprovoznit, protože tanky T-55 a obrněné transportéry BMP se v řadě zemí dále využívají.

Tálibán mluví o porážce a ponížení západu

Afghánské letiště také navštívil jeden z vůdců Tálibánu Anás Hakkání s jednotkou Badrí. Poté se objevil na Talib Times záběr na táliba v pick-upu s textem: „Blahopřejeme ke svobodě vůdci Tálibánu mullovi Umarovi. Přáli bychom si, abyste dnes žil a viděl ponížení a porážku západních okupantů. Vše, co jste řekl před dvaceti lety, se nyní vyplnilo.“

Foto: Kathy Gannon, ČTK/AP

Převrácená vozidla u letiště Hámida Karzáího

Reklama

Výběr článků

Načítám