Hlavní obsah

Cestování na Jadran nebo k Balatonu je snazší

Pandemie koronaviru slábne i v dalších zemích Evropy a nedočkavým cestovatelům se tak otvírá snazší cesta na předprázdninovou dovolenou. Od pondělí si na tzv. mapě cestovatele ministerstva zahraničí polepšilo vedle Nizozemska i oblíbené Chorvatsko. Z tmavě červené se posunuly do červené a nepatří tak už mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zatímco loni byly kvůli covidu ostrovy prakticky bez života, letos už zahajují provoz i malé kavárny jako například na ostrově Šipan.

Článek

Oranžovou barvu značící střední míru rizika má nově Rumunsko, zatímco do Maďarska může český turista cestovat již tři týdny po první dávce očkování.

Pro cesty zpět ze zemí červené a oranžové kategorie se test před návratem do ČR vyžaduje v případě, že člověk použije hromadnou dopravu.

„Jinak klientům momentálně odpadá povinnost (pro tmavě červené státy) být minimálně pět dní v samoizolaci a až poté jít na PCR test. To je velice dobrá zpráva, očekáváme velký nárůst zájezdů do Chorvatska,“ řekla Právu mluvčí cestovní kanceláře Invia Andrea Řezníčková.

O Chorvatsko podle ní už nějakou dobu stoupá zájem. „Momentálně je na pátém místě v oblíbenosti, což tak bývá každoročně. Nejvíce chtějí Češi osmidenní zájezd vlastní dopravou do tříhvězdičkového hotelu,“ dodala Řezníčková.

Do Španělska budou moci od 7. června volně všichni očkování

Evropa

Cestovní kancelář v sobotu chystá také první let s turisty do Turecka, i tady čeká nárůst zájmu. Destinace se otevírá turistům po tvrdé uzávěře, která trvala do 17. května.

Pro vstup do Chorvatska je vyžadován PCR nebo antigenní test mladší 48 hodin nebo potvrzení o dokončeném očkování či prodělaném covidu v posledním půl roce.

Covidové kontroly značně prodlužují cestu na Jadran

Cestování

Reportérovi Práva se cesta k Jadranu o několik hodin prodloužila kvůli kontrolám testů na hranicích. O své zkušenosti se dělí i čtenáři v diskusích na internetu, někteří přejeli hranice hladce, jiní radí na Jadran cestovat vlakem nebo letadlem.

U sousedů stačí první vakcína

Evropská unie i Česko připravují pro cestovatele jednotné covid pasy. Platit by měly od 1. července. Mobilní aplikace nebo papírový formulář by měly díky jednotnému technickému standardu urychlit a usnadnit kontrolu bezinfekčnosti, i když některé detaily budou stále na rozhodnutí konkrétních zemí a mohou se lišit.

EU se dohodla na podobě covidových pasů

Evropa

Momentálně jde například o to, zda turista potřebuje mít 14 dní dokončené očkování, nebo stačí jen tři týdny po první dávce vakcíny. Většina vakcín je dvojdávková, Janssen od společnosti Johnson & Johnson je jednodávková.

„Příkladem zemí, kam může Čech cestovat již po první dávce, je Rakousko či Maďarsko. Certifikát o úplném očkování vydaný v ČR pak již nyní pomůže pro cesty např. do pobaltských států či do Chorvatska,“ upřesnil na dotaz Práva náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Pro vycestování po první dávce je ale potřeba mít potvrzení v angličtině či němčině. To je nutné si vyžádat u lékaře. Očkovací certifikát po dokončeném očkování je rovnou i v angličtině.

Kvůli dovoleným lidé licitují s termíny dávek

Domácí

Česko plánuje do chystaného digitálního covid pasu vkládat i informace o očkování první dávkou. Pro stažení z webu www.ocko.uzis.cz by měl certifikát fungovat od 1. června, v aplikaci pak od poloviny června. Uznávání dalšími zeměmi je ale dohodnuté až od 1. července.

Cestování do vzdálenějších exotických zemí je stále omezené. Aktuálně platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru, označených černou barvou. Týká se to například Peru, Kolumbie, Brazílie, řady afrických zemí, Indie a Nepálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám