Hlavní obsah

Kvůli dovoleným lidé licitují s termíny dávek

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za půldruhého měsíce to vypukne znovu. Prázdniny a tradiční exodus směrem k moři. Do konce června se sice stihnou podat první dávky vakcín proti covidu, ale ke druhé dávce se cestovatelé nemusí dostat ani v červenci. Mnozí se proto snaží vyjednat si urychlené podání druhé dávky.

Foto: Novinky

Očkování v O2 universum

Článek

„Lidé velice rychle zapomněli, proč to všechno děláme a že ještě ani nemáme za sebou velice náročnou pandemii, a to jediné, co teď řeší, je, jak se dostat k moři,“ popsala Právu svou zkušenost praktická lékařka Ludmila Bezdíčková z Prahy.

Jedním z důsledků je, že i ti, kteří již jsou zaregistrovaní, začínají o nabídnutém termínu očkování, především druhé dávky, smlouvat. Na tu dobu už si totiž mnohdy zamluvili zájezd nebo hotel.

Stovky Čechů odletěly na Džerbu, z pandemie strach nemají

Cestování

„Volají a chtějí přerezervovat termín, ale my jim říkáme, že toho nejsme schopni. Pokud někdo volá už s prvním termínem, že se mu ten druhý nehodí, tak mu doporučujeme, aby nechodil ani na ten první,“ popsala Právu situaci mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Ve výjimečných případech se podle ní dá udělat změna, ale dovolená mezi ně nepatří. S termínem první dávky je totiž spojené i dodání druhých dávek na přeočkování, které se rozdělují centrálně mezi kraje, a někde by tak mohly chybět.

Dvě dávky vakcín od Pfizeru a Moderny mají mezi sebou interval nanejvýš šest týdnů, ale u AstraZeneky je to až dvanáct týdnů. Jen látka Johnson & Johnson, dostupná u praktiků, je jednodávková.

Vynechat druhou dávku s tím, že je člověk před těžkým průběhem chráněn už po první dávce, odborníci nedoporučují. Teprve po dvou dávkách vakcíny je ochrana před těžkým průběhem taková, jak výrobce sliboval – v případě Pfizeru a Moderny přes 90 procent, u AstraZeneky při vyšším odstupu dávek 81 procent.

Naočkovaní Slováci mají při cestování zatím smůlu. Mezinárodní covidový pas zatím země nevydává

Koronavirus

Vakcína AstraZeneca je u nás nejméně oblíbená. Teď se pro mnohé, kteří se chtějí v létě vydat k moři, stává navíc ještě brzdou v jejich plánech na rychlý odjezd. „Dlouhý termín přeočkování, respektive vystavení certifikátu o očkování, je nyní asi nejčastějším důvodem, proč lidé vakcínu firmy AstraZeneca nechtějí,“ řekl Právu místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

„Lidé jsou vyloženě naštvaní, a bohužel neprávem, na nás, že ten interval přeočkování je u AstraZeneky dvanáctitýdenní. Jenomže ta délka vychází z toho, že je pak účinnost vakcíny mnohem vyšší,“ potvrzuje Bezdíčková. „Navíc si často myslí, že aby mohli vycestovat, tak potřebují certifikát, ale pořád je možnost nechat se otestovat a potom vycestovat,“ doplnila.

Při návratu z některých zemí stačí jedna dávka k tomu, aby lidé nemuseli do karantény nebo na test. Musí od ní ale uplynout aspoň 22 dnů. Většina států však vyžaduje ukončené očkování, doklad o prodělané nemoci nebo negativní PCR test. Platí to třeba pro oblíbené Chorvatsko. Před cestou do Řecka je zase potřeba vyplnit elektronický formulář a všichni starší pěti let musí předložit negativní PCR test.

Portugalská policie hlídá nošení roušek i na pláži

Koronavirus

Do některých destinací se nedá vycestovat vůbec. Od 1. července se počítá se zavedením celoevropského covid pasu, který by si státy vzájemně uznávaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám