Hlavní obsah

EU se dohodla na podobě covidových pasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Občané zemí Evropské unie budou mít během letních prázdnin usnadněné cestování. Zástupci členských zemí a Evropského parlamentu se ve čtvrtek dohodli na podobě covidového pasu, který bude v papírové či digitální podobě, napsal server týdeníku Focus s odvoláním na portugalské předsednictví. Současně budou k dispozici cenově dostupné covidové testy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Členské země se dohodly, že cesty přes hranice umožní lidem očkovaným, těm s negativním testem či s protilátkami po prodělání nemoci. Současně by neměly pro majitele osvědčení zavádět dodatečné podmínky jako například karantény. Státy by mohly dodatečná omezení zavést jen ve výjimečných případech, jako je opětovné rychlé šíření viru.

Cestovní ruch je stále v kómatu

Ekonomika

Europoslanci požadovali, aby v rámci osvědčení byly lidem k dispozici bezplatné testy. Zatímco očkování je totiž v unijních zemích zdarma testy před cestami do zahraničí se většinou platí. Některé unijní státy však nechtěly na tuto podmínku bez výhrady přistoupit. Dohodnutý kompromis nakonec počítá s „dostupnými testy“, v jejichž úhradě pomohou státům unijní fondy. Evropská komise podle Lópeze Aguilara vyhradí na testování 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) a v případě potřeby bude mít v rezervě i další finance.

Anglie mírní covidová opatření. Podmínkou jsou dva testy týdně

Koronavirus

Osvědčení bude obsahovat minimální nutné množství osobních údajů a nebude nutnou podmínkou pro cesty přes hranice, pouze je usnadní. Europarlament by měl zavedení pasů definitivně schválit na plenární schůzi v první polovině června, souhlas členských zemí může přijít vzápětí. Podle komise by mohly být covidové pasy v provozu do konce června.

Reklama

Výběr článků

Načítám