Hlavní obsah

Biden si nechal to nejtěžší na konec

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelý týden před prezidentskými volbami v USA zaměřil Joe Biden (77), uchazeč o Bílý dům za Demokratickou stranu, pozornost na stát Georgia. Ten nepodpořil od roku 1992, od vítězství Billa Clintona, žádného jeho spolustraníka.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Joe Biden během poslední volební debaty před prezidentskými volbami v USA

Článek

„Vrhneme se i tam, kde nám růže příliš nekvetou,“ nechal se slyšet Biden.

Nemálo znalců zákulisí se domnívá, že právě nenápadná Georgia může pro Bidena znamenat pomyslný klíč k odemknutí dveří i ve státech s podobnou situací jako Georgia, tedy s kombinací mladých tmavé pleti, u nichž však není jisté, zda odvolí, a protitrumpovsky naladěných voličů z předměstí.

Historický zlom? Bidena by do Bílého domu mohl poslat Texas

Amerika

Ve snaze zajistit si alespoň 270 volených hlasů potřebných k vítězství Kamala Harrisová (56), potenciální Bidenova viceprezidentka, mezitím obléhá Arizonu a Texas, kde mají soupeřící republikáni Donalda Trumpa (74), jenž chce účinkování prodloužit o čtyři roky, silnou základnu.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Biden proto ve zbývajících dnech před volbami navštíví také Wisconsin, Michigan a Floridu, kde mu poslední demokratický prezident Barack Obama (59) projevem připraví půdu. „Musíme si naklonit druhou stranu,“ předznamenal Obama s tím, že právě Florida může výrazně pomoci Bidenovi dosáhnout potřebného volebního skóre.

Z představy Trumpova znovuzvolení je mi na zvracení, řekla Clintonová

Amerika

„Prakticky nepřichází do úvahy scénář, při němž by Biden na Floridě vyhrál, avšak Trump by ho nakonec celkově porazil. O tom, že klání na Floridě může dopadnout mimořádně těsně, svědčí skutečnost, že ve většině průzkumů z posledních dnů demokrat vede, avšak jen v rámci statistické chyby,“ upozornil server FiveThirty Eight.

Poslední střetnutí Trumpa s Bidenem: šest témat, vyostřená atmosféra a vypínání mikrofonů

Volby USA

V úterý, pouhý týden před volbami, se hackeři krátce nabourali do webu Trumpovy kampaně. „Tuto stránku jsme ovládli,“ zněl vzkaz na stránce donaldjtrump.com, jež jinak zveřejňuje podrobnosti o shromážděních a výzvy k finančním příspěvkům. „Svět už má dost fake news, které denně šíří prezident Donald J. Trump,“ stojí v poselství.

Tim Murtaugh, mluvčí Trumpovy kampaně, řekl, že web rychle uvedli do pořádku a žádná data neunikla. „Web byl narušen a spolu s policií vyšetřujeme zdroj útoku,“ dodal.

Ve hře kryptoměna

Webová stránka Techcrunch, zaměřená na novinky v oblasti technologií, usoudila, že průnik hackerů byl podle všeho podvodem zaměřeným na získání obtížně vystopovatelné kryptoměny Monero. Ve vzkazu hackeři tvrdili, že získali důvěrné informace o Trumpovi a jeho příbuzných. Nabádali lidi, aby poslali kryptoměnu na jednu adresu, pokud chtějí, aby jim informace odhalili, a na jinou adresu, mají-li zůstat utajené.

Prezident Trump hlasoval na Floridě. Volil chlápka jménem Trump

Prezidentské volby

Trump v úterý na Twitteru opět zpochybnil důvěryhodnost korespondenčního hlasování. „Po celé Americe jsou velké problémy a nesrovnatelnosti při hlasování poštou,“ konstatoval, aniž tvrzení nějak doložil.

Prezident: Výhru mi vezme jen podvod

O den dříve zopakoval, že volby může prohrát jedině v případě, že je demokraté zmanipulují. „Podle mého názorů existuje jediný způsob, jak bychom mohli prohrát – masivní volební podvody,“ prohlásil na mítinku v Pensylvánii.

Předvolební úspěch Trumpa. Senát zvolil jeho nominantku do nejvyššího soudu

Volby USA

Kvůli pandemii koronaviru se očekává, že mnozí Američané odvolí poštou. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že tak učiní víc Bidenových stoupenců než Trumpových. „V této souvislosti poněkud zvláštně vyznívá fakt, že korespondenčně volili Trumpova dcera Ivanka a zeť Jared Kushner,“ upozornila CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám