Hlavní obsah

Poslední střetnutí Trumpa s Bidenem: šest témat, vyostřená atmosféra a vypínání mikrofonů

Novinky, Daniel Drake
Nashville

Dvanáct dní před volbami se kanditáti na amerického prezidenta Donald Trump a Joe Biden utkají v poslední televizní debatě. Uchazeči o Bílý dům budou probírat šest témat. Kvůli chaotické první diskusi upravila Komise pro pořádání debat pravidla tak, že bude kandidátům po určitou dobu vypínán mikrofon. Diskusi můžete od 03:00 hodin sledovat na Novinkách živě.

Záznam: Poslední prezidentská debata Donalda Trumpa a Joea BidenaVideo: Reuters

 
Článek

Americká média označují čtvrteční debatu jako jednu z posledních možností oslovit nerozhodnuté voliče, případně přesvědčit podporovatele svého soupeře. Původně měly být předvolební debaty tři, program ovšem zhatila Trumpova nákaza koronavirem, kvůli níž byl druhý plánovaný duel zrušen.

Překvapivě ukázněný Trump a sarkastický Biden. Konečně pořádná debata, shodují se komentátoři

Amerika

Minulý týden tak měli oba kandidáti vlastní diskusi s občany, takzvaný formát „town hall”, kde otázky klade publikum. Obě akce se nesly v podstatně civilnějším duchu než první společná debata, kterou diváci i komentátoři hodnotili slovy jako „chaos” nebo „ostuda”.

Důvodem bylo Trumpovo neustálé skákání do řeči jak moderátorovi, tak Bidenovi. Toho prezident přerušil dokonce třiasedmdesátkrát. Komise zřízená oběma hlavními politickými stranami, která debaty už tři desetiletí pořádá, se tak uchýlila ke kontroverznímu kroku. Řečníkům bude moci po určitou dobu vypínat mikrofon.

Žádné skákání do řeči: Bidenovi i Trumpovi budou vypínat mikrofony

Volby USA

Šest hlavních témat

Za povšimnutí stojí výběr témat, která komise pro čtvrteční duel vybrala. Hlavními ohlášenými tématy jsou postavení ras v Americe, národní bezpečnost, změna klimatu, vůdcovství, americké rodiny a pochopitelně také boj proti covidu-19.

Experti očekávají názorový střet téměř ve všech oblastech. Biden prezidenta Trumpa kritizuje za přístup (vůdcovství) ke koronavirové krizi, dlouhodobé bagatelizování účinnosti roušek, za absenci vůdčích schopností, ale také za poklonkování diktátorům.

Trump zase bývalého viceprezidenta obviňuje z podpory levicového hnutí Antifa a z pochybných vazeb na Ukrajinu. Nelíbí se mu ani Bidenovy sympatie k hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží), jehož činnost budí v posledních měsících značné kontroverze.

Analytik, který odhadl prohru Clintonové: Trump znovu vyhraje

Volby USA

Málo prostoru pro zahraniční politiku

Trumpův volební štáb výběr okruhů vůbec nepotěšil. „Pro dobro integrity kampaně a amerického lidu vás prosíme, abyste ještě témata promysleli a změnili především s důrazem na zahraniční politiku,” napsal šéf prezidentovy kampaně Bill Stepien v dopise komisi.

Stepien připomíná, že poslední debata se historicky vždy točila zejména okolo mezinárodní politiky. Komise zatím na jeho dopis nereagovala, proto se v tuto chvíli zdá, že bude zahraniční politice věnováno pouze 15 minut.

Írán a Rusko se pokusily ovlivnit volby v USA, tvrdí šéf amerických zpravodajců

Amerika

Moderovat bude NBC

Debatu bude mít na starost stanice NBC, kterou Trump opakovaně v minulosti označil jako „fake news”. Podle republikánského nominanta k němu NBC nepřistupuje stejně vlídně jako k jeho soupeři. Samotnou diskusi bude mít pod taktovkou moderátorka Kristen Welkerová.

Debata se uskuteční v Nashvillu, ve státě Tennessee a měla by začít okolo třetí hodiny ranní středoevropského času. Živě ji můžete sledovat na webu Novinek, kde bude k dispozici také textový komentář.

Reklama

Výběr článků

Načítám