Hlavní obsah

Spojené státy vyslaly na východ Sýrie experty na průzkum ropných polí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Američané vyslali skupinu 15 expertů na největší syrské ropné pole Umar v provincii Deir az-Zaur, které je pod kontrolou kurdské milice YPG. Do oblasti dorazili podle zjištění tureckého listu Hürriyet 13. prosince. List připomíná, že se Donald Trump rozhodl ponechat v Sýrii část amerických vojáků, aby „zabezpečili ropu“.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Konvoj americké armády se stahuje ze severu Sýrie a míří do Iráku.

Článek

Spojené státy na místo vyslaly experty z Egypta a Saúdské Arábie, aby zvýšili produkci na poli Umar. Současně mají též vycvičit místní odborníky na kontrolu produktivity těžby v oblasti.

Pole Umar může podle analýzy amerického statistického úřadu pro energii EIA z roku 2011 dávat denně až 100 000 barelů ropy.

Trump obrátil, část amerických vojáků zůstane v Sýrii

Blízký a Střední východ

Ropné pole není pod kontrolou vlády, oblast ovládá Američany podporovaná kurdská milice YPG, která nesla hlavní tíhu bojů s Islámským státem a osvobodila Rakku.

Syrská vláda kvůli tomu trpí nedostatkem ropy, protože se na základě sankcí nesmí černé zlato do země dovážet.

Pentagon zvažuje zvýšení počtu amerických vojáků v Sýrii, aby hájili ropná pole

Blízký a Střední východ

Turecku zase vadí americká podpora kurdské milice YPG, protože ji Ankara považuje na rozdíl od ostatních zemí za teroristickou odnož separatistické turecké Kurdské strany pracujících. I na summitu NATO si turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stěžoval, že s velitelem YPG Mazlúmem Kobáním jednají západní představitelé, i když se zaříkají, že bojují s terorismem. Podpory pro boj s YPG se však Erdogan nedočkal. Zvýšení těžby může zlepšit situaci a ekonomickou nezávislost kurdské samosprávy na východě Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám