Hlavní obsah

Izrael s koronavirem prohrává. Všechno se opět zavírá, lidé se bouří

– Jeruzalém

V Izraeli narůstá hněv občanů proti způsobu, jakým si vláda vede v boji proti nákaze onemocněním covid-19. Kvůli přibývajícímu počtu nakažených kabinet pro nadcházející víkend zpřísnil opatření. Lidé sice budou moci opouštět domovy, zavřené ale zůstanou obchody, nákupní střediska, bazény, kadeřnictví a kosmetické salony, zoologické zahrady, muzea či turistické atrakce.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Omezení začnou platit v pátek odpoledne a skončí v neděli ráno. Kopírují tak šabatový klid, kdy jsou i tak některé provozovny mimo provoz, zdaleka ale ne všechny a ne povinně. Neděle je v židovském kalendáři prvním dnem týdne a v Izraeli je pracovním dnem.

Není vyloučeno, že za týden by o víkendu mohl být v zemi zaveden i zákaz vycházení, informují místní média. K tomu ale vláda potřebuje souhlas parlamentu.

Nejen o víkendech, ale i po ostatní dny se ve vnitřních prostorách nebude smět sejít více než deset lidí, venku pak 20. Restaurace také budou moci prodávat jen jídlo k odnosu s sebou.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Lidé s ochrannými prostředky na jeruzalémském tržišti

Situace je výrazně horší než na jaře

Prvního vrcholu epidemie dosáhl Izrael na přelomu března a dubna, kdy přibývalo několik set, respektive až 700, potvrzených případů denně. Koncem dubna se situace výrazně zlepšila a vláda začala omezení postupně uvolňovat. Už koncem dubna se otevřely malé obchody či kadeřnictví, v květnu se otevřely školy a koncem května i restaurace.

Chybějící roušky na veřejném místě přijdou Izraelce draho

Zahraniční

V posledních týdnech případů znovu rychle přibývá. Rychle narůstá počet lidí se závažným průběhem onemocnění i počet zemřelých. Úřady ve čtvrtek informovaly téměř o 1900 nových případech nákazy koronavirem. Izrael, kde nyní panují vedra, je důkazem toho, že koronavirus s letními teplotami nezmizí.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Průjezdové testování na koronavirus v Tel Avivu

Odborníci kritizují vládu za to, že při rozvolňování opatření jednala ukvapeně. Zároveň podle nich nepodnikla nutné kroky k tomu, aby se nákaza po uvolnění restrikcí nevrátila.

Sedmdesát procent premiérovi nedůvěřuje

Průzkum nezávislého Izraelského institutu pro demokracii ukázal, že jen 29,5 procenta lidí má vůči premiérovi Benjaminu Netanjahuovi důvěru co do přístupu ke krizi vyvolané covidem-19. Po březnové celostátní karanténě se nezaměstnanost v zemi vyšplhala na 21 procent. Netanjahu sice přišel s řadou opatření na oživení ekonomiky, některá z nich se ale stala terčem kritiky kvůli tomu, že jsou neefektivní.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelci demonstrují proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua. Nápis na žlutých transparentech vyjadřuje, že už mají dost toho, jak je kabinet oddělený od reality.

V úterý večer demonstrovaly tisíce Izraelců před Netanjahuovou rezidencí. Lidé žádali jeho odstoupení v době, kdy zápolí s prohlubující se koronavirovou krizí a zároveň čelí soudu kvůli obviněním z korupce.

Premiérova popularita se během posledních týdnů propadá. Hnutí za jeho rezignaci už uspořádalo několik demonstrací. Podle něj není Netanjahu způsobilý vést zemi, když je souzen v řadě kauz kolem štědrých darů od spřátelených miliardářů a poskytování laskavostí mediálním magnátům na oplátku za vykreslování politika a jeho ženy v příznivém světle.

Obavy se naplnily. V Izraeli po rozvolnění nastupuje druhá vlna epidemie

Koronavirus

V Izraeli, který má zhruba devět milionů obyvatel, se koronavirem nakazilo přes 46 000 lidí, 384 z nich zemřelo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila americká Univerzita Johnse Hopkinse.

Reklama

Související články

Mimo Evropu virus vytahuje drápy

Zatímco v Evropě nový typ koronaviru v současnosti ustupuje, situace na dalších kontinentech není zdaleka tak růžová. V USA už v souvislosti s nemocí zemřelo...

Výběr článků

Načítám