Hlavní obsah

Mimo Evropu virus vytahuje drápy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Evropě nový typ koronaviru v současnosti ustupuje, situace na dalších kontinentech není zdaleka tak růžová. V USA už v souvislosti s nemocí zemřelo více lidí, než kolik obětí si z řad amerických vojáků vyžádala první světová válka.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Pacientka na posteli v teheránské nemocnici Šohadaje Tagžríš, kde se soustřeďují lidé nakažení covidem-19

Článek

Ve Spojených státech za uplynulých 24 hodin zemřelo dalších 840 lidí s covidem-19, vyplývá ze statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Velká válka z let 1914 až 1918 si podle oficiálních údajů vyžádala na straně USA 116 516 mrtvých

Celková bilance mrtvých tím vzrostla na 117 700, zatímco velká válka z let 1914 až 1918 si podle oficiálních údajů vyžádala na straně USA 116 516 mrtvých. Už na konci dubna překonal počet Američanů, kteří zemřeli na následky nákazy, počet obětí vietnamské války, do které se USA zapojily v roce 1964.

Izrael děsí přízrak druhé vlny nákazy

Podle agentury AFP ve Spojených státech ještě první vlna epidemie zcela neopadla a z ohnisek na severovýchodě země se přesouvá na jih a západ. Pozornost se tak nyní upírá k nemocnicím v Arizoně, Texasu či na Floridě.

Druhé vlny epidemie se obává Izrael, kde od úterního rána zaznamenali 299 nových případů nákazy, což je za téměř dva měsíce nejvyšší údaj. Přibyl také jeden mrtvý, takže Izrael má celkově 303 úmrtí a 19 894 nakažených. Na začátku června v Izraeli evidovali dva tisíce aktivních případů nákazy, nyní je jich téměř dvojnásobek (4092). Podle ministerstva zdravotnictví je stav 37 pacientů vážný a 27 lidí je připojeno na plicní ventilátor.

Na další milion nakažených stačil pouhý týden

Svět

Některá izraelská média si všímají toho, že zatímco na začátku epidemie situaci pravidelně řešila vláda a informovala o ní, k současnému stavu se téměř nikdo z vládních činitelů nevyjadřuje.

Země pokračuje v uvolňování restrikcí, parlament ale v úterý hlasováním o 45 dní prodloužil mimořádný stav, který vládě umožňuje přijímat výjimečná opatření.

Situace se po zahájení uvolňování zhoršila i v Íránu, který ve čtvrtek potvrdil dalších 87 mrtvých za 24 hodin, čímž bilance obětí stoupla na 9272.

V půlce dubna počet zemřelých v souvislosti s nákazou klesl pod hranici jednoho sta a ke konci května se dostal na 34, během posledních čtyř dnů ale začal počet obětí znovu stoupat. Virem se za posledních 24 hodin nakazilo dalších 2612 lidí, celkový počet nakažených je tak 197 647.

Indie uvolňuje, čísla ale neklesají

Šíření viru nepolevuje ani v Indii, která oznámila dalších 2000 zemřelých na covid-19. Podle úřadů bilance zahrnuje i revizi čísel z nejpostiženějšího velkoměsta Bombaje, které hlásí 832 úmrtí.

Indie je v případě nákazy koronavirem časovaná nálož

Koronavirus

Dohromady v Indii podle oficiálních údajů zemřelo už 12 389 lidí.

Vláda premiéra Naréndra Módího, konfrontovaná s ekonomickými dopady pandemie, na začátku tohoto měsíce odvolala mnohá drakonická opatření proti šíření nemoci, zavedená na konci března. Země ale každý den hlásí kolem 11 tisíc nových případů infekce a dosud jich zachytila dohromady 372 685.

Nakazily se už více než dva miliony Američanů
V absolutních číslech nakažených i obětí jsou Spojené státy nejpostiženější zemí na světě.
Koronavirem se v zemi s téměř 330 miliony obyvatel nakazilo podle Univerzity Johnse Hopkinse 2,2 milionu lidí.
Od konce května se nicméně denní bilance obětí ve Spojených státech drží většinou pod hranicí jednoho tisíce.
Počet nových potvrzených případů nákazy se v zemi pohybuje kolem 10 tisíc za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám