Hlavní obsah

Bagdádího odhalili díky ukradeným spodkům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Totožnost vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího se podařilo během jeho stíhání potvrdit díky páru ukradených spodků, které získal špion, jenž se dostal do jeho blízkosti, uvedl to v pondělí list The Guardian s odvoláním na zdroje z Kurdy vedených Syrských demokratických sil (SDF).

Foto: ČTK/AP

Abú Bakr Bagdádí

Článek

Syrské demokratické síly tvrdí, že právě ony hrály klíčovou roli při vystopování místa úkrytu samozvaného chalífy Islámského státu abú Bakra Bagdádího, který se schovával na severu Sýrie u tureckých hranic v provincii Idlib. Ta je posledním governorátem, který kontrolují vzbouřenci v čele s radikály napojenými na al-Káidu.

„Od 15. května jsme spolupracovali s CIA na vystopování Bagdádího a zblízka jsme ho monitorovali,“ uvedl vysoký představitel SDF Polat Can na Twitteru, „jeden z našich zdrojů (informací) byl schopen se dostat do domu, kde se Bagdádí skrýval. Bagdádí měnil místa pobytu velmi často. Zrovna se chystal se přesunout do Džarábulusu.“

„Náš vlastní zdroj, který byl schopen se dostat k Bagdádímu, přinesl Bagdádího spodní prádlo, aby se provedl test DNA a bylo jisté, že zmíněná osoba je sám Bagdádí,“ dodal Can.

Trump význam SDF snižuje

Americký prezident Donald Trump význam SDF snižuje, i když i nejvyšší velitel SDF Mazlúm Kobání mluvil o tom, že se do okolí samozvaného chalífy Ibrahima podařilo dostat špiona SDF. Podle něj byl i při samotném útoku.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Dům, kde se skrýval abú Bakr Bagdádí u vesnice Bariša na severu Sýrie v provincii Idlib

Podle Cana byla role kurdských sil klíčová: „Náš zpravodajský zdroj byl zapojen do poslání souřadnic navádějících vzdušný výsadek, podílel se na úspěchu operace až do poslední minuty.“

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

Zrada 

Mazlúm Kobání upřesnil, že zmíněný zdroj působil jako bezpečnostní poradce Bagdádího a jeho zrada byla motivovaná pomstou.

SDF také upozornily, že provedení akce zdrželo americké rozhodnutí stáhnout své vojáky ze severu Sýrie, uvedl Can: „Více než před měsícem bylo učiněno rozhodnutí eliminovat Bagdádího. Nicméně americké stažení a turecká invaze nás vedly k tomu, že jsme zastavili speciální operace včetně stíhání Bagdádího. Turecká invaze způsobila zdržení operace.“

Trump stahováním vojsk ze Sýrie zkomplikoval razii proti Bagdádímu, píše NYT

Amerika
Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr vesnice Bariša, u níž se skrýval abú Bakr Bagdádí

Náčelník amerického spojeného štábu Mark Milley se odmítl vyjádřit, „zda se to uskutečnilo s, nebo bez SDF“. Zdůraznil pouze, že celou operaci ve vzduchu i na zemi podnikly čistě americké speciální síly.

Irácký podíl

Důležitou roli v honu na Bagdádího také sehrála jeho švagrová, uvedl irácký zpravodajský důstojník. Muhammad Ali Sadžídová Zubají je dovedla k tunelu v poušti na syrsko-irácké hranici, kde byly nalezeny věci patřící Bagdádímu. Mělo jít o zbraň, zdravotnické vybavení, náboženské knihy a malý batůžek s mapami a ručně namalovaný místy.

Informace k dopadení Bagdádího jsme poskytli my, tvrdí Irák a SDF

Blízký a Střední východ

Při pátrání po aktuálním místě pobytu samozvaného chalífy hráli důležitou roli převaděč, jedna z Bagdádího manželek a synovec. Právě oni dovedli Iráčany a syrské Kurdy na začátku září na sever provincie Idlib do oblasti Džebel al-Drúz. Tam se Bagdádí přemístil poté, co byla na počátku roku vyčištěna od zbytků Islámského státu oblast syrsko-irácké hranice a střední tok Eufratu.

V provincii Idlib nebyl Bagdádí dlouho a přesouval se mezi několika jednoduchými domy. Zabit byl v Bariše asi 12 km od hraničního přechodu s Tureckem.

Otazníky okolo Turecka

K podílu na zabití Bagdádího se ale hlásí i Turecko. Ministr zahraničí Mavlüt Cavusolgiu řekl v pondělí podle agentury Reuters na tiskové konferenci: „Turecko a naši američtí partneři sdíleli informace a vyměňovali si názory před začátkem operace, jejímž cílem bylo zabít vůdce IS.“ Nejmenovaný americký zdroj ale sdělil webu Foreign Policy, že turecké zapojení bylo omezené a že Turecko nebylo informováno, že cílem operace je Bagdádí „z obav z vyzrazení informace“.

S tělem Bagdádího naložili Američané stejně jako s bin Ládinem

Amerika

„Turecko nám musí něco vysvětit,“ řekl bývalý americký vyslanec v koalici proti Islámskému státu Brett McGurk, „Bagdádí nebyl nalezen v obvyklých oblastech svého působení na severu Sýrie a západě Iráku, ale na severozápadě Sýrie jen pár mil od hranice s Tureckem, provincii Idlib, která je od počátku roku 2018 chráněna desítkami tureckých kontrolních stanovišť.“

Podle listu The New York Times se skrýval v domě abú Muhammada Salámy, který stál v čele jiné extremistické skupiny napojené na al-Káidu, Hurras al-Dín. Jeho osud není znám. Skupina se stavěla proti spolupráci s Tureckem.

Působení Bagdádího v oblasti, kde operovaly soupeřící skupiny napojené na al-Káidu, které s IS dříve bojovaly, mnohé experty překvapilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám