Hlavní obsah

S tělem Bagdádího naložili Američané stejně jako s bin Ládinem

Ostatky vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího skončily v moři. Stejným způsobem naložili Američané s ostatky šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina v roce 2011, uvedla televize CNN. Tento způsob pohřbu byl zvolen proto, aby se z hrobu nestalo poutní místo islámských radikálů. Náčelník generálního štábu generál Mark Milley připomněl, že postup byl v souladu s mezinárodním právem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hlava teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí

Článek

Vůdce Islámského státu přišel o život v noci na sobotu při dvouhodinové operaci zvláštního amerického komanda na severozápadě Sýrie. Identitu teroristického předáka podle amerického prezidenta Donalda Trumpa potvrdily testy DNA. Ministr obrany Mark Esper uvedl, že Američané vyzývali Bagdádího, aby se vzdal, on ale odmítl a odpálil vestu s výbušninou, kterou měl na sobě.

Fotografie a video z Bagdádího smrti jsou zatím v režimu „stále tajné“. Je ale možné, že je zveřejní v několika příštích dnech, uvedl Milley. Generál rovněž oznámil, že při víkendové operaci na severozápadě Sýrie, při které Bagdádí zemřel, Američané zadrželi dva muže. Nyní jsou ve vazbě, není jasné kde.

Odborníci na islám už v případě pohřbu Usámy bin Ládina upozorňovali, že hození těla do moře je v rozporu s muslimskou tradicí. Tělo mrtvého se má nejdříve omýt mýdlovou vodou, pak čistou vodou a potřetí vodou smíchanou s kafrem. Nakonec se zabalí do tří vrstev plátna a pohřbívá se přímo do země bez rakve. Zesnulý musí být uložen podélně ve směru k Mekce. Hlava je lehce pootočena napravo, aby tvář směřovala ke svatyni Kábě.

Reklama

Výběr článků

Načítám