Hlavní obsah

Rusko a Turecko domluvily další jednání mezi syrskou vládou a opozicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Tokio

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v pátek potvrdil, že Ankara ve spolupráci s Moskvou plánuje uskutečnit v Kazachstánu mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a zástupci syrské vlády.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin již předtím oznámil, že úzce spolupracuje s Tureckem na snaze zahájit novou sérii syrských mírových rozhovorů. Podle Çavuşoglua ruský prezident upozornil, že v kazašské Astaně má jít o doplňující jednání k těm, která se vedla v Ženevě.

Putin, který je na návštěvě v Japonsku, uvedl, že cílem Ruska je dosáhnout v Sýrii “celonárodního“ příměří.

Podle listu Hürriyet americký prezident Barack Obama ve čtvrtek večer v telefonátu tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi poděkoval za zprostředkování příměří v syrském Aleppu, které umožnilo evakuaci obyvatel i vzbouřenců pod dozorem mezinárodních humanitárních organizací. Bílý dům dále sdělil, se oba státníci shodli na nutnosti dosáhnout příměří na celém území Sýrie.

„Měli jsme s Obamou dlouhou konverzaci. Řekl jsem mu o problémech v Aleppu a on se zeptal jak by mohl pomoci,“ prohlásil v pátek Erdogan.

Na tiskové konferenci v Ankaře Çavuşoglu také řekl, že syrská vláda a další síly zablokovaly evakuaci lidí z Aleppa. Dodal, že nyní se vyjednává o vyřešení patové situace kolem uvízlého posledního konvoje, který vyjížděl z města.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám