Hlavní obsah

V USA se ozývají hlasy volající po rozpuštění policie

Novinky, jem
Minneapolis

Ve Spojených státech v reakci na smrt černocha George Floyda, který zemřel po zákroku policistů během zatýkání v Minneapolis, sílí hlasy po výrazném oslabení nebo dokonce rozpuštění policie. Informují o tom americká média včetně stanice CNN, která na webu popisuje, jak by měl nový systém vypadat. Návrhem se už zabývá městská rada v Minneapolis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zasahují proti protestujícím v SeattluVideo: Reuters

 
Článek

Efektivnější než vymáhání práva a dohled nad pořádkem v ulicích by podle zastánců nápadu bylo investovat do místních komunit. Například do vzdělávání, drogové prevence a prevence kriminality obecně. Pokud už by k nějakému problému došlo, měli by ho řešit vybraní jedinci z místních komunit – obyvatelé ghett.

Smyslem policie je totiž chránit lidi a černoši či příslušníci etnických menšin se strážci zákona chráněni necítí, vysvětlil CNN sociolog z Yale University Philip McHarris, který se problematikou života ve vyčleněných oblastech zabývá.

Na to, jak by bylo v případě oslabení nebo rozpuštění policie před kriminalitou chráněno obyvatelstvo, ovšem neodpověděl.

Odchází celá policejní jednotka. Zastala se kolegů, kteří v Buffalu srazili seniora

Amerika

CNN připomněla studii z roku 2017. Ta se zabývala několika týdny v letech 2014 a 2015, kdy policie upustila od „aktivního vymáhání práva“, tedy trestání nejdrobnějších přestupků. Poukazuje na to, že když policisté v ulicích „proaktivně a agresivně nehlídkovali,“ zaznamenaných provinění bylo méně.

Na základě čeho z toho lze vyvozovat, že se to bude podobně fungovat s násilnou trestnou činností či obchodem s drogami, už CNN neuvádí.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v San Franciscu

Expolicisté z případu George Floyda stanuli před soudem, kauce milion dolarů

Amerika

Dědictví otrokářů

Zatímco někteří volají pro oslabení místních policejních složek, jiní prosazují jejich úplné rozpuštění. Zbytečně prý černochy a další etnické menšiny děsí. Ředitel střediska černošských studií (Black Policy Center) Kalifornské univerzity v Los Angeles Isaac Bryan v této souvislosti připomíná, že místní policie vznikla z hlídek pátrajících po uprchlých otrocích a takové dědictví si nese dodnes. Stále podle něj platí, že je větší pravděpodobnost, že policie zatkne černocha. „Ta historie je stále zakořeněna v naší policii,“ míní Bryan.

Smršť protestů zasáhla 75 amerických měst, dav se pustil i do rabování

Amerika

Místo policistů lektoři, místo zbraní vlídné slovo

Nápad policii prostě zrušit se může zdát fantasmagorický, přesto je na stole. Zabývá se jím městské zastupitelstvo v Minneapolis, tedy ve městě, kde byl při policejním zákroku usmrcen černoch George Floyd, což současné rasové nepokoje ve Spojených státech rozpoutalo. Radnice má na stole návrh, podle něhož by měla být tamní policie nahrazena „komunitně orientovanou nenásilnou veřejnou službou“.

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

Amerika

Organizace MPD150, která myšlenku rozpuštění policie v Minneapolis prosazuje, uvádí, že by měli pořádek ve městě nastolit dostupní psychoterapeuti, sociální pracovníci a obhájci obětí trestné činnosti. „Lidé reagující na krize v naší komunitě by neměli být neznámí ozbrojenci, ale ti, kdo jsou pro řešení krize nejkompetentnější,“ vysvětluje MPD150.

Prezident policejního výboru chválil práci policistů, pár hodin na to od nich dostal obuškem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám