Hlavní obsah

Prezident policejního výboru chválil práci policistů, pár hodin na to od nich dostal obuškem

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že život může nabídnout skutečně velkou porci ironie, se velmi bolestivě minulou neděli přesvědčil prezident policejního výboru v Chicagu Ghian Foreman. Nejprve chválil práci policie, aby o pár hodin později vyplňoval stížnost na strážníky, kteří ho při protestech zbili obušky.

Foto: Profimedia.cz

Protesty po zabití George Floyda v Chicagu (ilustrační foto)

Článek

„Neměl bych tolik sebekázně a ovládání, jako předvedli vaši policisté včera,“ chválil chicagský policejní sbor ještě v neděli dopoledne Foreman, předseda chicagského policejního výboru (Chicago Police Board), civilní komise, která řeší přestupky policistů.

O pár hodin později byl však mezi těmi, kteří schytali rány obušky. „Nebyl jsem součástí protestů, jen jsem se náhodou dostal na demonstraci v momentě, kdy začala být konfrontační,“ uvedl Foreman ve svém prohlášení.

Ghian Foreman

„Neviním nutně policistu, neviním nutně komunitu. Snažil jsem se udržet policii v klidu a snažil jsem se v klidu udržet komunitu. Nevidím žádný smysl v házení lahví po policistech. Takže se snažím držet na uzdě komunitu. Viděl jsem nějaké mladé, jak se dostali doprostřed chumlu a nechtěl jsem, aby se jim něco stalo,“ vysvětlil Foreman televizi Fox.

„Netuším, co bylo tou poslední kapkou. Všichni ale v sobě v ten moment na okamžik ztratili humanitu,“ uvedl prezident výboru.

Na policii nezanevřel

Prezident výboru odmítl sdělit detaily toho, co přesně se stalo, místní média jako například Chicago Sun-Times však referují o tom, že Foreman schytal nejméně pět bolestivých ran obuškem do nohou.

Odchází celá policejní jednotka. Zastala se kolegů, kteří v Buffalu srazili seniora

Amerika

Starostka Chicaga Lori Lightfootová, shodou okolností jeho předchůdkyně ve funkci prezidenta výboru, následně přiměla Foremana, aby podal oficiální stížnost. Vedení policie přislíbilo, že případ prověří. Sám Foreman nechce dělat z celého případu vědu a rozhodně nehodlá zanevřít na policii. „K čemu by to bylo? Vůbec ničemu by to neprospělo,“ uvedl.

Foreman jako Afroameričan cítí ironii svého postavení, když zastává policisty, kteří jsou afroamerickou komunitou tvrdě kritizováni. „To je dualita, ve které jako černoch v Americe žiji, i když jako ten, který je privilegován být součástí systému moci. Nejsem výjimkou z toho, čemu každý jiný černoch čelí v ulicích,“ uvedl Foreman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám