Hlavní obsah

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

– Washington
Novinky, Petr Jemelka

Americkými městy už týden zmítají násilné protesty, které vyvolalo úmrtí černocha Georga Floyda při nebo po policejním zákroku 25. května v největším městě Minnesoty Minneapolisu. Ze záběrů bezpečnostních kamer i svědectví přítomných je už možné částečně zrekonstruovat, co vlastně nepokoje napříč USA, kvůli nimž je už dokonce v pohotovosti armáda, vyvolalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákrok policistů proti Georgi Floydovi a co mu předcházeloVideo: DRAGON WOK/DARNELLA FRAZIER, AP

 
Článek

K tragédii se v Minneapolisu začalo schylovat v pondělí 25. května minutu po 20. hodině místního času během telefonátu prodavače z večerky na tísňovou linku 911. Náctiletý mladík za kasou policisty informoval o tom, že Floyd mínil zaplatit cigarety dvacetidolarovou bankovkou, která je zřejmě padělaná, a zboží odmítá vrátit. Hlásil také to, že muž je opilý.

Z přepisu záznamu telefonátu na policii, který na svém webu zveřejnila mimo jiné místní televize Fox 9, vyplývá, že mladík policisty dále informoval, že „po muži chtěl cigarety zpátky, ten to ale odmítl, zdá se být hrozně opilý, mimo sebe a nechová se slušně“.

V Minneapolisu hoří obchody, lidé trestají smrt černocha

Amerika

Prodavač dále operátora tísňové linky informoval, že Floyd sedí spolu s dalšími lidmi v autě na rohu u obchodu, a nahlásil registrační značku vozu. Zda bylo auto registrované na Floyda a policisté tak mohli předem vědět, že se jedná o v minulosti trestaného muže, který strávil pět let ve vězení za loupežné přepadení, není jasné.

V Louisvillu postřelili sedm lidí při protestech proti násilí na černoších

Amerika

První dva policisté přijeli na místo ve 20:08. George Floyd v té chvíli spolu s dalšími dvěma muži stále seděl v zaparkovaném autě. Jeden ze strážců zákona podle prokurátora tasil zbraň, namířil ji na Floyda a vyzval jej, aby vystrčil ruce z okna, a pak jej začal tahat z auta. Při pokusu nasadit mu pouta se zatýkaný vzpouzel. Proč policista rovnou vytahoval zbraň, vyšetřovatelé zatím nijak nekomentovali.

Po nasazení pout se George Floyd uklidnil a jeden ze strážců zákona mu sdělil podezření z placení padělanou bankovkou. Když se ale policisté spoutaného muže pokusili usadit do auta, začal se znovu vzpouzet s tím, že trpí klaustrofobií.

Tou dobou na místo dorazila posila - další dvoučlenná hlídka včetně nyní již bývalého policisty Dereka Chauvina, který teď čelí obvinění ze zabití a vraždy třetího stupně. Trojice policistů se znovu a stále marně snažila Floyda zavřít do auta. Čtvrtý policista se věnoval dalšímu muži z auta.

Smrt v Minneapolis: Podezřelého policistu zatkli a obvinili z vraždy

Amerika

Ve 20:19 Floyd při strkanici upadl na zem vedle služebního auta a policista Derek Chauvin ho zaklekl tím způsobem, že mu kolenem zablokoval krk a patrně přiškrtil dýchací cesty. „Nemůžu dýchat, prosím, prosím,“ křičel černoch. Strážník Chauvin ale stisk nepovolil, klečel na muži 8 minut a 46 vteřin.

Po asi šesti minutách, když Floyd ztratil vědomí, se další z policistů pokoušel bezvládnému muži nahmatat pulz. Marně. Teprve pak policisté přivolali záchranáře, kteří jej odvezli do nemocnice. Zhruba hodinu na to byl Floyd prohlášen za mrtvého.

Protesty v USA: Tisíce zatčených včetně dcery starosty New Yorku. Požár u Bílého domu

Amerika

Ze záznamu vyplývá, že policista Floydovi klečel na krku ještě 46 vteřin poté, co mu nenahmatali pulz.

Dvě pitvy, dva závěry

K dispozici už jsou protichůdné závěry dvou na sobě nezávislých pitev. Podle úředně nařízeného ohledání ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných blíže nespecifikovaných omamných látek ve Floydově těle, uvedla ČTK.

V trestním oznámení na Chauvina je dále uvedeno, že Floyd trpěl několika zdravotními problémy, mimo jiné onemocněním koronárních tepen a hypertenzním onemocněním srdce, což ke smrti stejně jako policejní zákrok přispělo. Výsledky oficiální pitvy dále konstatovaly, že nebyly zjištěny žádné známky traumatické asfyxie, kdy je dušení vyvoláno tlakem na hrudník a břicho či škrcením.

Kdo je policista, který odstartoval nepokoje v USA

Amerika

Zprávy z další pitvy, kterou si objednali pozůstalí, ale poukazuje na něco jiného. Floyd podle ní netrpěl žádnými zásadními zdravotními potížemi, které by mohly vést k jeho smrti.

"Nálezy ukazují na traumatickou asfyxii jako příčinu smrti a zabití jako druh smrti," řekla Allecia Wolsonová z Michiganské univerzity, která byla jedním ze dvou patologů, kteří privátní pitvu prováděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám