Hlavní obsah

Smršť protestů zasáhla 75 amerických měst, dav se pustil i do rabování

Sedmým dnem pokračovaly v USA protesty kvůli smrti Afroameričana George Floyda při policejním zásahu v Minneapolisu. Připojilo se k nim více než 75 měst, i když ve čtyřech desítkách z nich platí zákaz nočního vycházení. New Yorkem pochodovaly tisíce lidí a z videí je patrné rabování například na Manhattanu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rabování v USAVideo: Reuters

 
Článek

Reportér stanice CNN Shimon Prokupecz uvedl, že většina protestních pochodů městem byla poklidná, ale večer začalo přibývat rabování a ničení. Podle něj jde zřejmě o organizované akce. „Jdou do obchodů, rozbíjejí výlohy, používají kladiva. Pak utečou a přijdou jiní a znovu se vracejí,“ řekl.

Britští mladíci si dělali legraci z Floydovy smrti. Policie je zatkla

Evropa

Přitom mnoho z těchto vypleněných obchodů bylo kvůli koronaviru dlouho zavřeno a toto ničení bude pro majitele novou ranou a nezbytné opravy finanční zátěží. V pondělí v New Yorku zákaz vycházení začal platit ve 23:00 místního času (5:00 SELČ), v úterý večer má začít o tři hodiny dříve.

V Louisvillu v Kentucky přišel o práci tamní velitel policie, když jeho lidé při střelbě do davu v neděli zabili majitele jednoho obchodu. Starosta Greg Fischer řekl, že nasazení policisté porušili předpisy, když neměli zapnuté kamery, které mají na těle. „Takové selhání institucí se nebude tolerovat,“ řekl.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Protesty lidí pokračovaly také v St. Paulu v Minnesotě.

Výtržnosti jsou hlášeny také ze západoamerického Seattlu, kde lidé na policisty házeli kameny i zápalné lahve. Svědci na sociálních sítích uvedli, že je všude slzný plyn.

V kalifornském Oaklandu policie zatýkala demonstranty po zahájení zákazu vycházení, i když jejich protest byl klidný. Podobně policie postupovala v Los Angeles, kde se rovněž zatýkalo za porušení zákazu vycházení.

Trump nařídil mobilizaci všech civilních i vojenských sil proti demonstrantům

Amerika

Nad metropolí Washingtonem po začátku zákazu vycházení přelétával vojenský vrtulník. Zákaz začal platit v pondělí v 19:00 (1:00 SELČ), ale lidé zůstali v ulicích. Podle CNN vrtulník létal velmi nízko a poryvy vzduchu, které vytvářel, rozviřovaly odpadky.

Jak stanice připomenula, armáda takovou taktiku používá v bojových zónách, když chce někoho vytlačit z dané oblasti. Demonstranti ve Washingtonu zvedali pěsti do vzduchu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Policie vyklízí prostory Lafayettova parku před Bílým domem.

Úřady v Minnesotě dospěly k závěru, že Bogdan Vechirko, který v neděli najel cisternou do demonstrantů, to zřejmě neudělal úmyslně. Do skupiny protestujících najel v Minneapolisu, ale nikoho nezranil. Řidiče stále vyslýchá policie, podle jejího vyšetřovatele se zdá, že při pohledu na dav řidič zpanikařil.

Řidič cisterny v Minneapolisu vjel ve velké rychlosti do davu demonstrantů

Amerika

Na místo v Minneapolisu, kde Floyd umíral, lidé přinášejí květiny a kondolenční vzkazy. Situace se tam poněkud zklidnila, což se mimo jiné přičítá i Floydovu bratru Terrenceovi. V pondělí s tlampačem v rukou oslovil přítomné a vyzval je ke klidu.

„Chápu, že jste všichni rozrušení. Nejsem tady, abych to zhoršoval a dělal zmatek mezi svými lidmi. Co to všichni děláte? Bratra to zpět nepřivede,“ řekl. Dodal, že jeho rodina jsou klidní bohabojní lidé a že George by si nepřál, aby se demonstranti dopouštěli násilí a aby ničili. „Protestuje v klidu prosím,“ apeloval na demonstranty Terrence Floyd.

Foto: Mike Morones, ČTK/AP

Demonstranti ve virginském Fredericksburgu házejí nádoby se slzným plynem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v USA.Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám