Hlavní obsah

Republikáni žádají o odklad projednání impeachmentu Trumpa

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Republikáni v Senátu žádají odklad projednávání ústavní žaloby na Donalda Trumpa na únor, aby měl bývalý prezident dost času se připravit na obhajobu. K odložení vyzval demokraty ve Sněmovně reprezentantů předseda republikánské menšiny v Senátu Mitch McConell.

Foto: AP

Projev Donalda Trumpa

Článek

McConnell žádá demokraty ovládanou Sněmovnu, aby počkala s předáním žádosti o impeachment Senátu do 28. ledna. To by posunulo projednávání impeachmentu na půlku února, protože Trumpovi právníci mají 14 dní od předání na přípravu obhajoby. Tento termín by vypršel 11. února.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

„Republikáni v Senátu jsou zcela jednotní v podpoře principu, že si Senát, prezidentský úřad i bývalý prezident Donald Trump zaslouží řádný a spravedlivý proces respektující jeho práva,“ stojí v textu. Texaský senátor John Cornyn řekl agentuře Reuters, že on a další republikáni probírali otázku, zde je potřeba Trumpa podrobit procesu impeachmentu. S jeho zahájením však souhlasili.

Část republikánů dala najevo svou otevřenost zahájit proces za pokus o vyvolání vzpoury. Nicméně většina si není jistá, zde je legální, když Trump už skončil ve funkci, a tvrdí, že by impeachment mohl ještě více rozdělit zemi.

Trump už není prezident, jeho soud v Senátu se ale blíží

Amerika

Otázkou je, jak se k žádosti postaví demokraté, kteří ovládají Sněmovnu a nyní mají i nejtěsnější většinu v Senátu díky tomu, že viceprezidentkou je demokratka Kamala Harrisová. K odvolání Trumpa, které by bylo nyní už jen symbolické, však potřebují 17 hlasů republikánských senátorů.

Předseda demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer se ještě k žádosti nevyjádřil a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová to odmítla udělat, jen řekla, že si Trump nezaslouží, aby unikl trestu jen kvůli tomu, že už opustil funkci.

Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti Trumpovi. Už podruhé

Amerika

Demokratický senátor Chris Coons však řekl, že demokraté by mohli odklad akceptovat, aby byla hladce schválena nová administrativa Joea Bidena. I Biden naznačil, že by raději napřed chtěl nechat schválit svou vládu.

Ohrozil bezpečnost USA. Demokraté Trumpa v ústavní žalobě viní z podněcování k násilnému povstání

Amerika

Podle reportéra BBC Anthonyho Zurchera může být snahou McConnella rozdělit demokraty. Zatímco někteří s odkladem souhlasí, další se obávají, že s ubíhajícím časem by se mohla vytratit z paměti závažnost útoku Trumpových příznivců na budovu Kapitolu z 6. ledna.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Trump už si najal právníka z Jižní Karolíny Butche Bowerse, aby ho zastupoval v Senátu při impeachmentu, uvedl senátor Lindsey Graham. Bowers byl zvláštním radou pro volební záležitosti na ministerstvu spravedlnosti za vlády George Bushe. Radil i dvěma bývalým guvernérům Jižní Karolíny Nikky Haleyové a Marku Sanfordovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám