Hlavní obsah

Trump už není prezident, jeho soud v Senátu se ale blíží

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump má za sebou první noc v roli exprezidenta Spojených států, jeho oponenti ve Washingtonu ho ale ještě nechtějí nechat na pokoji. Senát by se totiž měl brzy začít zabývat ústavní žalobou, kterou proti bývalému prezidentovi vznesla Sněmovna reprezentantů. Podle stanice NBC nemá Trump zatím domluvený žádný právní tým, který by ho zastupoval.

Foto: Leah Millis, Reuters

Zatímco Joe Biden se chystal do Bílého domu, Donald Trump s manželkou Melanií se z něj museli poroučet.

Článek

Trump je prvním prezidentem, proti kterému schválila Sněmovna reprezentantů impeachment hned dvakrát.

V prvním případě čelil obvinění ze zneužití funkce a maření spravedlnosti v souvislosti, ale Senát ho zprostil viny.

Tentokrát obsahuje žaloba jediné obvinění: podněcování ke vzpouře.

Impeachment přehledně: Význam pojmu, jeho historie a proč mu Trump čelí už podruhé

Amerika

Demokratičtí poslanci, kteří žalobu sepsali, tím měli na mysli Trumpovo chování před vpádem jeho příznivců do Kapitolu, který se uskutečnil 6. ledna tohoto roku. Řada amerických politiků napříč politickým spektrem akci označila za „terorismus”.

Podle demokratů Trump útoky nepřímo způsobil svou rétorikou a neustálým popíráním výsledku listopadových prezidentských voleb, ve kterých vyhrál Joe Biden o více než sedm milionů hlasů.

Čeká se na Pelosiovou

Horní komora Kongresu při impeachmentu funguje jako soud.

Senátoři se začnou impeachmentem zabývat v momentě, kdy jim ho předsedkyně Sněmovny Nancy Peloisová oficiálně zašle. Ta s krokem doposud vyčkávala, až se prezidentského úřadu chopí Joe Biden.

Foto: Novinky

Podle stanice NBC by mohla žalobu poslat do Senátu v následujících několika dnech. Druhý nejvýše postavený demokrat v Senátu Dick Durbin uvedl, že se tento soud bude od předchozích impeachmentů velmi lišit.

„Víte, tady neřešíme, jestli někdo přišel do Kapitolu. Víme, že jeden policista z Kapitolu zemřel a viděli jsme, jaké škody byly napáchány,” řekl.

Trump k násilí nepodněcoval, protože mluvil pravdu, tvrdí jeho právník

Amerika

Fakt, že byl celý vpád do Kapitolu živě přenášen jak v televizích, tak po sociálních sítích, podle Durbina znamená, že jsou senátoři „kromě soudců také očití svědci”.

Nedostatek právníků

Trump si zatím stále nesehnal právníky, kteří by ho v senátu zastupovali. Údajně si nechtějí poškodit reputaci, protože to, co Trump udělal je podle nich „neobhajitelné”, napsala agentura Bloomberg.

Trump hledá právníky, kteří by ho chtěli zastupovat při impeachmentu. Marně

Amerika

Obhajovat Trumpa už odmítli například Jay Sekulow a Pat Cipollone, kteří ho zastupovali při minulém impeachmentu nebo Trumpův dvorní právník Rudy Guiliani. Ten bude totiž zřejmě předvolán jako svědek.

Někteří republikáni své kolegy ze Sněmovny varovali, že se jim příliš brzké zaslání impeachmentu vymstí. Podle republikánského senátora Johna Cornyna musí Senát v takové situaci odložit veškerou ostatní agendu.

To by podle něj mohlo způsobit, že se zpozdí potvrzení členů Bidenovy administrativy a novému prezidentovi zároveň nebude umožněno požádat Senát o uvolnění další covidové podpory.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

„Můžeme dělat obojí najednou,” kontruje demokratický senátor Richard Blumenthal.

Pro odsouzení Trumpa jsou v Senátu potřeba dvě třetiny přítomných zákonodárců. Demokraté v tuto chvíli drží 50 křesel, to znamená, že na svou stranu potřebují zlákat alespoň 17 republikánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám