Hlavní obsah

Do Mexického zálivu dosedla vesmírná loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty

– Washington • Aktualizováno

Ve vodách poblíž Floridy krátce po půl páté ranní přistála vesmírná loď Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty, kteří strávili posledních 200 dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Američané Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide byli na cestě z oběžné dráhy asi osm hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Mexického zálivu dosedla vesmírná loď Crew Dragon se čtyřmi astronautyVideo: Reuters

 
Článek

Na ISS se brzy vydá nová čtyřčlenná posádka, jejich raketa by při přízni počasí a techniky mohla odletět již ve čtvrtek ráno SEČ.

„Dnes (v úterý 9. listopadu) ve 4:33 SEČ přistála v Mexickém zálivu u pobřeží Floridy kabina lodě Crew Dragon Endeavour s posádkou mise Crew-2 (Kimbrough, McArthurová, Hošide a Pesquet). Jejich mise od startu po přistání trvala 199 dní, 17 hodin, 44 minut a 14 sekund,” shrnul na svém Twitteru popularizátor kosmonautiky Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Sestup posádky vysílala živě americká vesmírná agentura NASA i společnost SpaceX, která lety pro NASA provozuje. Vesmírná loď Crew Dragon je řízena autopilotem, který ji po odpojení od ISS vzal na asi hodinu a půl dlouhý oblet stanice, při němž posádka s pomocí fotografií zmapovala stav jejího exteriéru.

V kabině od SpaceX netěsní záchod. Astronauti to při cestě z ISS budou muset vydržet

Věda a školy

Crew Dragon pak podstoupil sérii manévrů, díky nimž se dostal do kýžené pozice vůči Zemi. Loď následně pomocí svých motorů zpomalila dostatečně na to, aby se začala kontrolovatelně řítit do zemské atmosféry rychlostí asi 27 359 kilometrů za hodinu.

Tito astronauti se museli popasovat i s tím, že v modulu společnosti SpaceX se porouchala toaleta, tudíž si na cestu domů raději nasadili speciální pleny.

Další mise už ve čtvrtek

Při průletu stále hustším ovzduším se tepelný štít lodi musí potýkat s teplotou až 1900 stupňů Celsia. Posádka během sestupu dle očekávání na několik minut ztratila kontakt s řídícím střediskem.

Plavidlo se však vynořilo do tmy nad Floridou v pořádku a po vypuštění dvou sérií padáků dopadlo do vod Mexického zálivu. Na místo okamžitě přispěchaly záchranné lodě, které kapsli vyzvedly z moře.

Do vesmíru zavítal dosud nejstarší člověk: kapitán Kirk ze Star Treku

Věda a školy

Společnost SpaceX tak úspěšně vyslala na ISS a dostala zpět již třetí lidskou posádku ve svých lodích Crew Dragon, které na oběžnou dráhu vynáší raketa Falcon 9. Poslední mise nesla označení Crew-2, protože se jednalo o druhý provozní let po zkušebním startu z loňského roku.

Tím USA přerušily devítiletou mezeru, během níž nebyly schopny vyslat posádku na ISS ve svých lodích a musely se spoléhat na ruský vesmírný program Sojuz.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Padáky brzdí loď Crew Dragon před dosednutím do Mexického zálivu.

Na vesmírnou stanici měla již koncem října na palubě lodi Crew Dragon Endurance odstartovat posádka Crew-3, kterou tvoří astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barronová a astronaut evropské ESA Matthias Maurer. Start byl však několikrát odložen kvůli nepřízni počasí a blíže neurčeným zdravotním problémům jednoho z členů mise.

Nyní se počítá se zážehem motorů ve čtvrtek 11. listopadu ve 3:03 SEČ. Další den, tedy v pátek 12. listopadu, v 1:10 SEČ se má Crew Dragon Endurance k ISS připojit.

Na čínské vesmírné stanici je rušno. Nacvičovali evakuaci a vystoupili do otevřeného kosmu

Věda a školy

Rovněž termín návratu posádky Crew-2 se několikrát měnil a posouval dopředu i dozadu. Nakonec se tedy uskutečnil nyní. Vedení mise se minulý týden rozhodlo stáhnout posádku Crew-2 z ISS ještě předtím, než je přiletí vyměnit posádka Crew-3.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám